English

Evenemang den 23 februari, 2017

I Västmanland har vi massor att erbjuda. Här finns allt från orörda, natursköna miljöer och fantastiska vattendrag till spännande upplevelser i form av äventyr, sport, musik och konst – det mesta helt enkelt. Är du dessutom intresserad av historia och industrihistoria – då har du hamnat helt rätt.

Flera av länets aktörer erbjuder boende och aktiviteter via ett gemensamt bokningssystem som finns här till höger. Evenemangskalendern är till för dig som vill se vad som händer i Västmanlands län. Här presenteras många av de aktiviteter som arrangeras, både för stora som små.

Litet eller stort – här finns det alltid något att uppleva!

Utställning
Biblioteket
2017-02-01 ‐ 2017-02-28
Sverigeminnen i Österrike - en utställning gjord av Adolf Hasler.
biblioteker har öppet: Mån, ons och tors kl 11-19, tis 10-17, fre och lör 10-14.
Arrangör: Surahammars bibliotek.
Café
Kuskens Café, Ramnäs
2016-07-01 ‐ 2018-08-28
Kuskens Café har öppet torsdag-söndag kl 11-16.
Arrangör: Kuskens Café.
Brandguidning, vandring med lunch
Samling Surahammars station
2017-01-08 ‐ 2017-05-31
Vi kränger på oss våra ryggsäckar som innehåller mat till dagens lunch, kamera, lite extrakläder och kanske en kikare. Vandringen tar genom den brända skogen och in i den lummiga urskogen. Vi stannar för att göra oss en varsin kolbulle över elden, med ekologisk lingonsylt.Plats: Samling Surahammars station (upphämtning kan ordnas från Västerås C). Klockslag: 10.00-14.30. Ev entré och förköp: 450 kr per person.
Arrangör: www.Swenture.se
La la Land
Elektrabio
2017-02-23
LA LA LAND är en sprudlande musikalisk romcom skriven och regisserad av Oscarnominerade Damien Chazalle. LA LA LAND berättar historien om Mia (Emma Stone), en aspirerande skådespelerska och Sebastian (Ryan Gosling) en dedikerad men desillusionerad jazzmusiker. De två blir förälskade och tillsammans ger de sig ut i drömmarnas stad Los Angeles, från mörka svettiga jazzklubbar till stadens upplysta boulevarder för att utforska glädjen och smärtan som kommer med att följa sin passion.
Prövningen
Elektrabio
2017-02-23
Läkaren Romeo Aldea har velat ge sin dotter Eliza de bästa förutsättningarna. Planen är att hon med sina toppbetyg ska studera utomlands efter studenten, men med bara slutproven kvar blir Eliza brutalt överfallen. För omskakad för att kunna prestera på topp sätts hela hennes framtid på spel. Romeo vet att det finns sätt att lösa situationen, men de leder honom in i en snårig labyrint av byråkrati, lögner, tjänster och gentjänster - allt för att ge Eliza den chans han själv aldrig tog. Cristian Mungiu belönades för bästa regi vid premiären i Cannes, och har med Graduation jämförts med regissörer som Haneke och Antonioni. Filmen har hyllats unisont av kritikerkåren.
Indisk kväll på Fagersta Bibliotek
Fagersta bibliotek
2017-02-23
Fagersta bibliotek
0223-442 40.
Indisk kväll på Fagersta Bibliotek den 23 februari kl. 16:30 - 18:00.
Vi lyssnar på indisk musik och smakar traditionell mat. Bindu Jayakumar berättar om olika traditioner från Indien.
Fred och krig i det 21:a århundradet: Konfliktmönster, trender och orsaker
Västmanlands läns museum
2017-02-23
Rotary Västerås bjuder in till föredrag med musikavslutning på tema fred. Föredrag med Magnus Öberg, universitetslektor och prefekt vid Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet, som pratar om fred och krig i det 21:a århundradet. Om konfliktmönster, trender och orsaker. Eftermiddagen avslutas med gitarrist, kompositör och sångare Ola Sandström som tolkar Bob Dylan.

Alla intäkter går oavkortat till Rotary Polio, Rotarys arbete för att utrota polio i världen.

Casablanca - Zaga filmklubb
Elektrabio
2017-02-23
Casablanca är en amerikansk film från 1942 i regi av Michael Curtiz och med Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i huvudrollerna. Filmen brukar räknas som en av de största klassikerna inom amerikansk film. Filmen utspelar sig 1942, under andra världskriget. Humphrey Bogarts karaktär Rick Blaine är en cynisk caféägare i staden Casablanca, som ligger i Franska Marocko och styrs av den med Tyskland allierade Vichyregimen i Frankrike. Ilsa Lund (Ingrid Bergman), en kvinna som Rick var förälskad i och som lämnade honom i Paris dyker upp tillsammans med Victor Lazlo, ledaren för en motståndsrörelse och Rick blir försatt i en situation med konflikter, omringad av giriga affärsmän (Senor Ferrari, ägare av ett konkurrerande kafé, The Blue Parrot), småskurkar (Ugarte, som stal genomresebrevet) och beundransvärda kvinnor på sitt café.
Below Her Mouth
Elektrabio
2017-02-23
Dallas (Erika Linder) är trött på sin tillvaro - hon sliter som takläggare på dagen och träffar älskarinnor på natten - samma sak varje dag. Tills hon träffar den självsäkra och framgångsrika moderedaktören Jasmine på en klubb. Från första ögonkastet dras de som magneter till varandra, och kastar sig rakt in i en passionerad affär. Jasmine ser rakt igenom Dallas inställsamma charm och Dallas ser Jasmines längtan efter att få vara sig själv. Det finns bara ett litet problem, Jasmines fästmans Rile.
Billy Bloom - Ensam som Gud på CuLTUREN
4:e teatern
2017-02-23
4:e teaterns gästspelsscen presenterar den 9 februari:

BILLY BLOOM - ENSAM SOM GUD

Billy Bloom - ensam som Gud är en monologpjäs baserad på den till stor del självbiografiska och prisbelönta romanen Freak Show av James St. James, klubblegenden och författaren som är bl a känd för den kultförklarade boken Disco Bloodbath Party Monster.

Billy Bloom - ensam som Gud, handlar om en feminin tonårskille, omgiven av konservativa vuxna och hänsynslösa ungdomar. Ensam i sitt eget universum behärskar han den eskapistiska konsten att blunda för det hotfulla, i total avsaknad av social kompetens, självdistans och övning i konsten att smälta in.

Föreställningen har nominerats till Årets brott mot normen på Scenkonstgalan 2016 med motiveringen: ”en brutal berättelse om stolthet och utanförskap. Kompromisslös, självutlämnande, personlig och queer to the core”

Boka biljetter via Elektra Bio:
bokning@elektrabio.se
eller via telefon 021-123060.

Läs mer på www.4e.se.

Välkomna!

James St. James om uppsättningen:
”They’ve made a fabulous stage show of my book Freakshow. It’s an awesome thing, and just boggles my mind that the world is so big, but small enough that we can still touch people and connect and inspire through art.”

Av och med: Michal Axel Piotrowski
Originaltext: James St. James
Regi: Fredrik Lundqvist och Joséphine Wistedt
Koreografi: Joséphine Wistedt
Ljusdesign: Fredrik Lundqvist och Olle Axén
Ljuddesign: Fredrik Lundqvist
Mask och kostym: Michal Axel Piotrowski
Körtekniker: Sofia Öhrndalen
Textredigering: Zuzanne Ohlson
Foto: Viveka Thalin

kritikerröster:

”Det är mycket skickligt gjort, närmast hänsynslöst. Ingen lämnar detta Billyversum, som han säger, opåverkad av allt detta mod, såväl hos Billy som Michal Axel Piotrowski.”
Lars Ring, SvD

”Billy omfamnar en extrem femininitet. Han är den hinduiska dödsgudinnan Kali, Maria Magdalena och Alexis Colby, Joan Collins hämndlystna mansslukerska i ”Dynastin.”
Fredrik Strage, DN

”Absolutely amazing”
Lotta Altner, Kulturbloggen

”Den här skådespelaren både charmar och stöter ifrån. Det är som om han leker med oss, som om texten kommer till honom i stunden. Jag hade kunnat sitta minst en timme till.”
Joakim Clifton Bergman, Minst en gång i veckan

”Samhällskritisk, emotionell på flera plan samt underhållande.”
Linou Gertz, Kulturmanifestet

”Piotrowski tillför något nytt till begreppet monodram, dvs. teater med endast en skådespelare. Föreställningen är levande, full av rörelse, bravurmässig och kvick. Micha
Siv sover vilse - Matiné
Elektrabio
2017-02-23
Ett magiskt äventyr om att sova borta, som bygger på Pija Lindenbaums populära barnbok med samma namn. Den väldigt fantasifulla Siv, 7 år, ska för första gången sova över hos sin nya kompis Cerisia. I ett hem som skiljer sig från hennes eget, tycker Siv att det mesta känns väldigt mysko. Men med hjälp av två pratsamma och bråkiga grävlingskompisar som dyker upp mitt i natten, är hon med om fantastiska äventyr som hjälper henne att acceptera det som är annorlunda och att hitta sig själv.
Trivselkväll
Herrgärdets servicehus, Hälsans hus
2017-02-23
Trivselkväll med underhållning av Lazy Moon
Jackie
Elektrabio
2017-02-23
Ett brännande starkt och intimt porträtt av en av de viktigaste och mest tragiska ögonblicken i amerikansk historia, berättad ur Jackie Kennedys perspektiv. Jackie släpper in oss i sin värld dagarna som följde efter mordet på hennes make och USAs president John F. Kennedy. Känd för sin extraordinära dignitet och värdighet får vi ta del av ett psykologiskt porträtt av rikets första dam, den ikoniska Jacquelin Bouvier Kennedy, och hennes kamp att bevara arvet efter sin make och deras gemensamma värld
Groundfolk - Fotoutställning
Groundfolk - Fotoutställning
CuLTUREN Lilla Torget
2017-02-02 ‐ 2017-02-24
Groundfolk är en global gemenskap med många människor med olika bakgrunder, från olika städer och från olika tidzoner. Vi är en sammansvetsad grupp av individer som vill utforska den kreativa världen oavsett vart vi befinner oss.

Detta är ett globalt projekt där vi tillsammans arbetar mot att stärka kreativa individer genom både fotografi, filmografi och filmkost, design och konst, musik, skrivande, dansande och skådespeleri, såväl som andra liknande kreativa uttryck.

När det finns en bra grund planterar vi ett frö, vattnar fröet och ser det växa upp ur marken. Vårt initiativ är inte bara att samarbeta utan även att investera i individer och grupper så gott vi kan, antingen genom att bara följa med i det första steget eller genom hela resan. Vi hoppas att vi både kan inspirera, skapa och förnya saker med fantastiska människor från hela världen och se människor nå sin fulla potential oavsett form av kreativitet. Detta är meningen med Groundfolk.

-Titus Aparici, Skapare av Grundfolk, tidigare Photos of the ground.
Jackie
Elektrabio
2017-02-23
Ett brännande starkt och intimt porträtt av en av de viktigaste och mest tragiska ögonblicken i amerikansk historia, berättad ur Jackie Kennedys perspektiv. Jackie släpper in oss i sin värld dagarna som följde efter mordet på hennes make och USAs president John F. Kennedy. Känd för sin extraordinära dignitet och värdighet får vi ta del av ett psykologiskt porträtt av rikets första dam, den ikoniska Jacquelin Bouvier Kennedy, och hennes kamp att bevara arvet efter sin make och deras gemensamma värld
Hundraettåringen som smet från notan och försvann - Guldbaggevinnare
Elektrabio
2017-02-23
HUNDRAETTÅRINGEN SOM SMET FRÅN NOTAN OCH FÖRSVANN handlar om hundraettåringen Allan Karlsson och hans vänner som nu är rastlösa på Bali efter ett år i lyx. Men när Allan bjuder på den oförglömligt goda läsken Folksoda så blir det fart igen. Inte bara på Allan och sällskapet, men även på hämndlystna gangsters, ryska bekanta från förr och amerikanska CIA. I uppföljaren till Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann bjuder Hundraettåringen in till ett nytt, fantastiskt kapitel om hans osannolika liv.
Brandguidning, lilla turen, stora turen
Samling Surahammars station
2017-01-08 ‐ 2017-05-31
Du kommer få en personlig och annorlunda guidning i området där den stora skogsbranden härjade sommaren 2014. Det finns fortfarande mycket att se och du får uppleva en annorlunda skog som härjats på olika sätt av branden. Plats, samling Surahammars station (upphämtning kan ordnas från Västerås C). Klockslag: 15.00-18.00. Ev entré och förköp från 250 kr per person (barn från 150 kr)
Arrangör: www.Swenture .se
Bio
Folkets Hus
2015-04-29 ‐ 2105-04-29
Run all night kl 19.00. Entré 90 kr.
Arrangör: Surahammars Folkets Hus.
T2 Trainspotting - Premiär
Elektrabio
2017-02-23
En fortsättning av den svarta dramakomedin Trainspotting från 1996 som återförenar de ursprungliga rollfigurerna 20 år senare.
Moonlight
Elektrabio
2017-02-23
MOONLIGHT är en gränsöverskridande och ett intimt porträtt av en ung mans liv från barndomen till vuxen ålder, när han växer upp i ett tufft område utanför Miami. Filmen följer hans kamp om att finna sin plats i denna värld. Det är en tidlös historia om mänsklig kontakt och om de ögonblick och krafter som formar våra liv och gör oss till dem vi är.
Queen of Katwe
Elektrabio
2017-02-23
Filmen är baserad på en sann historia om en ung flicka som säljer majs på gatorna på landsbygden i Uganda. Hennes värld förändras snabbt när hon börjar spela schack. Med stöd från både familj och samhället ges hon den beslutsamhet och tillförsikt hon behöver för att fullfölja sindröm om att bli internationell schackspelare.
Gratis skridskoskola för alla på Lördagar
ABB Arena samt Hakonplan
2016-11-19 ‐ 2017-03-11
Hej alla!

Hösten är här och snart nog kommer vintern med is aktiviteter. Det känns roligt att vi står inför ännu en ny säsong av utveckling, möjligheter och drömmar.

Vi hade ett fantastiskt år förra året med ett rekordstort intresse för att lära sig att åka skridskor med oss i Tillberga.

Vi fortsätter i år på den inslagna vägen och kör igång årets skola den 19.11 kl 11,20-12,20

Sen kör vi på varje lördag till och med mitten på mars månad. Lördagar 11,20-12,20 i ABB Arena.

Det kommer att även i år vara avgiftsfritt. Vi har skridskor och hjälmar att låna ut till de som ev. inte har.

Tag med syskon och kompisar. Vi har rum för alla som vill lära sig åka skridskor.

Välkomna
När då var nu - modärna tider
Västmanlands läns museum
2016-12-10 ‐ 2022-12-31
Den avslutande utställningen om Västmanlands historia fram till 2000-talet. En tid då stora förändringar skedde i Sverige och i Västmanland. Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Bra bostäder, skolor och sjukhus för alla blev ett motto. Människor flyttade från landsbygden och från andra länder till städer och nya samhällen över hela länet.

Elektriciteten förändrade människors liv. Tåg, cyklar, bilar och flygplan, telefoner, TV, radio och datorer var nya uppfinningar som gjorde att världen krympte.

I Västmanland blomstrade industrierna. Järnet blev till stål och moderna produkter. Prylar tillverkades och såldes i nya affärer. Folk gick på bio, till Folkets park och åkte på semester. Tonåringarna chockerade vuxenvärlden.
Välkommen in i det nya och moderna Västmanland!
Utställning av Kristina Kicki Persson
Utställning av Kristina Kicki Persson
CuLTUREN Kulturtorget
2017-02-02 ‐ 2017-02-24
Jag är konstnär och bildpedagog. Född och uppvuxen i Ångermanland, bosatt i Dingtuna.

Jag är utbildad vid Grundskolan för Konstnärlig Utbildning i Stockholm, Västerås Konstskola och Konstfack i Stockholm.

Mitt främsta motivområde är naturen; företrädesvis Västmanland och Västernorrland.

Jag målar på plats i naturen året om; s.k. Plein air-måleri. Termen kommer från franskans en plein-air som betyder i det fria.

Förutom mitt konstnärliga arbete är jag verksam som Bildpedagog vid Västerås Kulturskola och Konstlinjen som är ett samarbetsprojekt mellan Kulturskolan, ABF, Västerås Konstmuseum.

Under april 2016 ställde jag ut mitt måleri på Konst och Kulturrundan i Kolbäcksådalen, på Vandrarhemmet i Strömsholm.
När då var nu - nya tidens ordning och reda, 1500-1700-tal
Västmanlands läns museum
2016-02-20 ‐ 2025-02-20
Den nya tiden var här! Nu gjordes många resor där européerna upptäckte världen. Kunskapen om världen blev större och kartorna mer detaljerade.
Vetenskapsmän blickade in i kroppen och ut i rymden. Kyrkan reformerades
och vi blev protestanter i Sverige. Det var även en orolig tid med många krig men det var även en tid där kungar försökte skapa ordning och reda.
I städer som Västerås och Arboga drogs gator om och blev rakare. I Västmanland anlades många järnbruk och människor med ny kunskap lockades till länet. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda!
Sportlovsaktiviteter vid Skantzsjön
Skantzsjön
2017-02-20 ‐ 2017-03-02
Brygghuset öppet med brasa för den som vill grilla sin korv. Kaffe och saft säljs. Välkomna mellan klockan 10.00–15.00

Arr. Svedvi Berg hembygdsförening

Trackbacks/Pingbacks

  1. Två helt nya webbplatser för besöksnäringen i Västmanland har lanserats | Turism i Västmanland - 20 september, 2013

    […] Den länsövergripande Evenemangskalendern som samlar alla evenemang i länet. Kalendern administreras av turismorganisationerna i länets […]