English

Evenemang den 19 november, 2017

 

SSL-match Västerås Rönnby IBK- Pixbo Wallenstam IBK OBS! Kristianborgshallen
Kristianborgshallen
2017-11-19
Kom och se en toppinnebandymatch i svenska superligan. Hjälp till att fylla hallen och heja fram VästeråsRönnby IBK, Rönnby Tigers till en vinst.
Upp i det blå - Matiné
Elektrabio
2017-11-19
Åttaåriga Pottan ska på ponnyläger. Tror hon och hennes föräldrar. Men av misstag hamnar hon på en skrotgård. Hos några riktigt märkliga typer. Motvilligt tar de hand om Pottan som snart upptäcker deras hemlighet. Bakom höga stängsel snickras det på en hemmagjord rymdfarkost...Det blir en sommar med humor, äventyr och oväntad vänskap när Pottan blir världens första åttaåring i rymden.
Tomteräknartävling i Handelsboden
2017-11-18 ‐ 2017-12-17
Alla barn - kom in i Handelsboden och räkna tomtar i tomtelandet. Lämna svaret i Handelsbodens kassa för att delta i tävlingen. Rita en teckning och skriv en saga, låt julfantasin flöda. Gratis att delta. Tid: kl. 11.00-18.00.
Tillkomster i trä - Bengt Carlsson
Gäddeholms Café, Gäddeholms Herrgård
2017-11-18 ‐ 2017-11-19
Båtskapelser i trä och collage med en akvarell som bakgrund av Bengt Carlsson.
Café
Kuskens Café, Ramnäs
2016-07-01 ‐ 2018-08-28
Kuskens Café har öppet torsdag-söndag kl 11-16.
Arrangör: Kuskens Café.
Den syriska förlovningsringen
Elektrabio
2017-11-19
Filmen är internationellt uppmärksammad och hade världspremiär på Dubai International Film Festival i december 2016. Filmen hyllades av kritiker och utnämndes av den arabiska upplagan av Vogue till en av de mest sevärda arabiska filmerna på hela festivalen. Filmen hade premiär i Libanon i mars 2017 och kommer under det året visas på flera internationella filmfestivaler. Filmens regissör, Sophie Boutros, är en prisbelönad libanesisk regissör som bland annat arbetat mycket med tv-produktioner och musikvideor för kända arabiska artister. Solitaire är hennes debut som långfilmsregissör. Solitaire är en komedi med mörka undertoner. Den handlar om Therese, frun till en borgmästare i en liten by i Libanon. Hon ser fram emot att äntligen få träffa sin dotters blivande man och hans familj. Thereses bror, som dog i en syrisk explosion för 20 år sedan är fortfarande högst närvarande i hennes liv genom de stora fotografier av honom som finns uppsatta överallt i huset. Therese är förväntansfull inför besöket ¬- till gästerna anländer och Therese upptäcker att de kommer just från Syrien. Therese bestämmer sig för att göra allt som står i hennes makt för att dottern inte ska förlova sig med denne syrier. Filmen är en romantisk komedi som på ett lättsamt och humoristiskt sätt tar upp mycket allvarliga samhällsproblem. Motsättningarna som uppstår mellan de två familjerna vars ungdomar blivit kära i varandra visar på erfarenheter av krig, fördomar, klassmotsättningar och rasism. Med humor och värme visar den också möjliga vägar framåt för samexistens och tolerans. Filmen är skapad främst av kvinnor, regissören Sophie Boutros och producenten Nadia Eliewat har också skrivit manus. Fotograf är Rachel Aoun och filmens huvudkaraktärer är kvinnor. Skådespelarna (bland annat Julia Kassar, Ali El Khalil, Bassam Koussa, Nadine Khoury och Betty Taoutel) är mycket kända för en arabisktalande publik. Filmen handlar om allmänmänskliga erfarenheter som kärlek, fördomar, sorg och frihet. Den passar också utmärkt i vårt mål att visa och distribuera en mångfald av arabisk film i Sverige som visar på den variation av livsstilar som finns i arabvärlden. Det är en komedi som ger publiken feel-good känsla och samtidigt har ett bakomliggande djup och viktig samtidsförankring.
Knyppling- och handarbetscafé
Biblioteket
2017-09-14 ‐ 2019-09-14
Varmt välkommen med din knyppling, stickning, virkning eller annat handarbete kl 13.00-16.00.
Arrangör: Knyppelvännerna och Surahammars bibliotek.
När då var nu - nya tidens ordning och reda, 1500-1700-tal
Västmanlands läns museum
2016-02-20 ‐ 2025-02-20
Den nya tiden var här! Nu gjordes många resor där européerna upptäckte världen. Kunskapen om världen blev större och kartorna mer detaljerade.
Vetenskapsmän blickade in i kroppen och ut i rymden. Kyrkan reformerades
och vi blev protestanter i Sverige. Det var även en orolig tid med många krig men det var även en tid där kungar försökte skapa ordning och reda.
I städer som Västerås och Arboga drogs gator om och blev rakare. I Västmanland anlades många järnbruk och människor med ny kunskap lockades till länet. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda!
Julöppet i museistugorna
Julöppet i museistugorna
Fagersta-Västanfors hembygdsområde
2017-11-18 ‐ 2017-11-19
I Herrgårdsflygeln är det pyntat som kring förra sekelskiftet, det brinner i köksspisen och ljusen är tända. I köket doftar glögg och pepparkakor och överallt står blommande hyacinter. Här ser det ut som hos fru Hallwyl, eller som hos Fanny och Alexander.
I Mor Stinas stuga brinner det i köksspisen där glöggen värms och här vill man gärna stanna en stund och titta på egen hand, eller tillsammans med stugvärden som svarar på frågor och berättar för den som vill.
Soldattorpet är varmt och gott av elden i köksspisen och här dunkar det i vävstolarna där de finaste mattor och löpare vävs. I kammaren ligger soldaten och tar sig en tupplur. För mer info 0223-175 78. Tid. kl. 14.00-17.00
Film - Justice League
Fagersta Folkets Hus
2017-11-19
I nya superhjältefilmen JUSTICE LEAGUE tar Batman hjälp av sin nyfunna kamrat Diana Prince, mer känd som Wonder Woman, för att möta ännu större fiender. Tillsammans jobbar de effektivt för att bygga ett team av superhjältar som kan stå emot nya hot. Trots denna oförutsägbara sammansättning av hjältar såsom Batman, Wonder Woman, Aquaman, Cyborg och The Flash- kan det redan vara försent att rädda jorden från en storskalig attack. I rollerna ser vi bland annat Ben Affleck, Henry Cavill och Gal Gadot. 19 november klockan 18:30. Biljettpris: 100 kr. Från 11 år.
Konstutställning - Hans Lif
Kulturhuset, Hallstahammar
2017-11-19 ‐ 2017-12-08
Lena Andersson
lena.i.m.andersson@gmail.com
072-251 73 29
Hans Lif, Stockholm ställer ut måleri och teckningar hos Hallstahammars konstförening med vernissage söndagen den 19 november kl. 15 - 17. Utställningen pågår till 8 december. Hans Lif har en gedigen utbildning från Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Hans CV är mycket omfattande med separat- och samlingsutställningar, offentliga utsmyckningsuppdrag, stipendier och han är representerad hos många landsting och kommuner. 2007 ställde Hans ut bland annat hos Galleri KAZ i Västerås och fick lyriska recensioner av Kristina Mezei.

Hans beskriver sitt konstnärskap. "Mitt måleri tar ofta sin utgångspunkt i något enkelt vardagsföremål eller ett landskap. Ibland målar jag även porträtt. Det viktiga är att skapandet handlar om ljus, färg och materialitet.”
Tallåsgården, Munktorp
2017-11-19
Munktorps sockengille
Familjeföreställning med Munktorpsborna Martin och Pelle, som bjuder på en fartfylld, rolig och lagom läskig gycklarshow. Jonglering, akrobatik och magi blandas med lagom mycket trams. Skrattgaranti utlovas. Fika finns att köpa.
Arkivens Dag, tema:
Arkivens Dag, tema: "Synd och skam"
Fagersta biblioteksfönster
2017-11-10 ‐ 2017-11-24
Arkivens Dag firas i år med tema "Syns & skam, att det kunde ta så´n tid!".
När Fagersta blev stad 1944 donerade Fagersta bruk AB en summa pengar för byggandet av en ungdomsgård. Det tog drygt 20 år innan gården kunde invigas! Utställningen "Synd & skam" visas som utställning i Fagerstas biblioteksfönster från den 10-24 november med bilder från Föreningen Alfagårdens arkiv i Fagersta föreningsarkiv.
Vernissage- Anton Wirdeus
Utställningshallen, Barnhemsgatan 2
2017-10-28 ‐ 2017-11-23
Köpings kommun
Skulpturer. Vernissage kl. 11.00-14.00. Utställningen pågår till och med 23 november. Utställningshallens öppettider: måndag-fredag kl. 10.00-17.00 (lunchstängt kl. 12.00-13.00).
Utställning av Fotoklubben AROS på CuLTUREN
Utställning av Fotoklubben AROS på CuLTUREN
CuLTUREN Kulturtorget och Lilla Torget
2017-10-31 ‐ 2017-11-26
Vi är en aktiv förening i Västerås som bildades 1954 och har idag 75 medlemmar. Klubbens medlemmar träffas regelbundet i vår möteslokal på Haga där vi har bildträffar och månadsmöten.

Vi själva är allt från nybörjare till proffs och vi välkomnar dig som har ett intresse för fotografering. Om du vill utveckla din fotografering och lära känna andra entusiastiska fotografer blir du medlem i vår Fotoklubb.
Ingen tid för kärlek - en film om Johnny Bode
Elektrabio
2017-11-19
Schlagerstjärnan, skojaren, kleptomanen, operettkungen och snuskmusikinnovatören Johnny Bode hade stora succéer både i Sverige och Europa, men ändå är han idag helt utskriven ut historien. Varför? Hans liv är så innehållsrikt och så bisarrt att det nästan är svårt att tro att det är sant. Besatt av personen, historien och levnadsödet sätter Bo Sjökvist in Johnny Bode i ett samhälleligt perspektiv och skapar en levande bild av den udda människan bakom rubriker som Grammofonsuccéför 17-årige Johnny Bode, Johnny Bode drar fulla hus, Plattcharmör fast för checkbedrägeri, Johnny Bode hotade kumpan med revolver, Bode omyndigförklarad, Bluffade till sig julskinka på Malmöhotell, Bode gör show för Quisling, Bode på mentalsjukhus och Komponist im Landesgericht med flera.
Gammaldags jul
Gammaldags jul
Fagersta Västanfors hembygdsområde
2017-11-18 ‐ 2017-12-17
Välkommen att ta del av julstämningen.

Bergsmansstugan är öppen för besök på egen hand, varje dag 10:00 – 16:00.

Här sitter Bergsmannen och tar ett julbad. Bordet är dukat med krumgädda och skrytsmör, en liten julgran hänger i taket och julruskorna står utanför dörren.

Herrgårdsflygeln besöker du lördagar och söndagar 18 november – 17 december, eller vid en guidad visning vilken dag och tid ni vill.

Visningarna under Gammaldags Jul omfattar Bergsmansstugan och Herrgårdsflygeln. Se mer om guidade visningar här.

I Herrgårdsflygeln har fru Malla förberett för alla släktingar och vänner som väntas på besök. Allt glimmar och glittrar i de tända ljusens sken.
Maten är framdukad i matsalen, det doftar hyacint och glögg och brinner i köksspisen. För mer information: www.hembygdsgarden.nu eller 0223-175 78.
När då var nu - modärna tider
Västmanlands läns museum
2016-12-10 ‐ 2022-12-31
Den avslutande utställningen om Västmanlands historia fram till 2000-talet. En tid då stora förändringar skedde i Sverige och i Västmanland. Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Bra bostäder, skolor och sjukhus för alla blev ett motto. Människor flyttade från landsbygden och från andra länder till städer och nya samhällen över hela länet.

Elektriciteten förändrade människors liv. Tåg, cyklar, bilar och flygplan, telefoner, TV, radio och datorer var nya uppfinningar som gjorde att världen krympte.

I Västmanland blomstrade industrierna. Järnet blev till stål och moderna produkter. Prylar tillverkades och såldes i nya affärer. Folk gick på bio, till Folkets park och åkte på semester. Tonåringarna chockerade vuxenvärlden.
Välkommen in i det nya och moderna Västmanland!
Bio
Folkets Hus
2015-04-29 ‐ 2105-04-29
Run all night kl 19.00. Entré 90 kr.
Arrangör: Surahammars Folkets Hus.
Västerås konstmuseum
2017-10-07 ‐ 2018-12-31
Den abstrakta konsten är icke-föreställande. Den avbildar inte någon tydlig och detaljrik verklighet eller berättelse. Abstrakt konst kan visa det vi inte har förmåga att förstå utan bara kan uppleva. Matematik, filosofi och geometri kan ge andra ingångar till konsten utöver det som en verklighetstrogen bild kan förmedla. Den abstrakta konsten kan vara ett objekt i sig själv, ett resultat av konstnärens vilja att skapa, den kan förtydliga en tanke eller en känsla. I utställningen Abstrakt - Reflexioner från samlingen visas abstrakta objekt, skulpturer, målningar och grafik ur Västerås konstmuseums samling.
The Killing of a Sacred Deer
Elektrabio
2017-11-19
Den framgångsrike kirurgen Steven (Colin Farrell) tycks ha allt, inte minst sin älskade familj som består av sofistikerade Anna (Nicole Kidman), deras tonårsdotter Kim och lite yngre sonen Bob. Men han är samtidigt bäste vän med sextonårige Martin (Barry Keoghan från Dunkirk) som hälsar på Steven på sjukhuset, dyker upp i hans hem och bjuder hem honom till middag med sin ensamstående mamma (Alicia Silverstone). Martin har uppenbart någon hållhake på sin framgångsrike vän, och verkar kunna utgöra ett hot mot hela Stevens familj. Inte minst när Martin börjar intressera sig för Kim, som lockas av hans udda personlighet… The Killing of a Sacred Deer är en ovanlig, krypande obehaglig dramathriller av mästarregissören Yorgos Lanthimos.
Jubileumskonsert Munktorps kyrkokör 90 år
Munktorps kyrka
2017-11-19
Köpings Pastorat
leif.hesselgren@svenskakyrkan.se/koping
070-343 79 12
Munktorps kyrkokör fyller 90 år och firar med en jubileumskonsert där även Odensvi kyrkokör medverkar. Körledare: Eva Björklund.
Riksmästerskapen i Simhopp 2017
Riksmästerskapen i Simhopp 2017
2017-11-18 ‐ 2017-11-19
Västerås Simsällskap arrangerar Riksmästerskapen i simhopp på Kristiansborgsbadet. VSS stora hopp Emma Johansson tävlar i 1 meter damer.

Lördag kl. 10.00-16.00 och Söndag kl 9.15-15.00
Ensemble Pöntinen
Västerås stadsbibliotek
2017-11-19
ENSEMBLE PÖNTINEN bildades 1995 i Paris. Gruppen spelar musik av Stefan Pöntinen. Sedan starten har de spelat på festivaler, utställningar och vid andra konserttillfällen i Sverige och utomlands.

Arrangör: Uruppförandeklubben, Hotell Västerås, Kulturrådet och Västerås stadsbibliotek.
En obekväm uppföljare
Elektrabio
2017-11-19
Ett decennium efter att En obekväm sanning förde klimatförändringarna högst upp på agendan kommer denna omskakande och medryckande uppföljare som visar hur nära vi är en riktig energirevolution. Fd vicepresident Al Gore fortsätter sin outtröttliga kamp på resor runt om i världen för att utbilda en armé av klimatmästare och påverka den internationella klimatpolitiken. Kameror följer honom bakom kulisserna - i både privata och offentliga stunder. Det är både roligt och gripande när han följer den inspirerande tanken att trots att insatserna aldrig varit högre, kan farorna med klimatförändringarna övervinnas tack vare människans uppfinningsrikedom och engagemang.
Fotoutställning
Biblioteket
2017-08-14 ‐ 2018-08-14
Fotograf Knut Barrfjäll ställer ut naturbilder från Väddö kl 11-19.
Arrangör: Surahammars bibliotek.
Torp och gårdar i Gäddeholm
Torkvinden Gäddeholms Café, Gäddeholms Herrgård
2017-11-18 ‐ 2017-11-19
En utställning om torp, gårdar och arbetarbostäder på det gamla godset och de människor som har bott där.
Utställning
Stenhuset, Ekängsvägen 5
2017-10-21 ‐ 2017-11-19
Anna Törrönen - måleri och installation. Utställning i Caféet - Sagornas stickbok av Celia Dackenber. Stenhuset har öppet lördagar och söndagar kl 13.00-17.00. Vi visar gärna Stenhuset och utställningarna på andra tider, ring 073-021 85 15 eller 070-532 35 15.
Arrangör: Surahammars konst- och hantverksgille.