English

Evenemang den 25 september, 2017

 

Monterutställning
Biblioteket
2017-09-01 ‐ 2017-09-30
Smycken - en monterutställning av Mari Halmetoja.
Biblioteket har öppet: måndag, onsdag och torsdag 11-19, tisdag 10-17, fredagar och lördagar 10-14.
Arrangör: Surahammars bibliotek.
Västerås konstmuseum
2017-09-09 ‐ 2017-11-12

Något alla människor har gemensamt är drömmar. Men det kan vara en milsvid skillnad mellan vad vi drömmer om. För många handlar det om mat för dagen, tak över huvudet och en trygg plats att sova på. För andra, om en ny mobiltelefon, snabbare tid på träningsmilen, många vänner eller att få mer respekt. Utifrån våra drömmar sätter vi upp mål. En del är lättare att nå, andra omöjliga. Vi lever i ett målinriktat samhälle, matas dagligen genom mediebruset med information. Om vad vi kan drömma om, tycka om och vilka mål vi borde uppnå. En del mål har blivit så självklara i vårt samhälle att vi ser dem som just självklarheter, inget som vi funderar över.

Maria Friberg hjälper oss att se tydligare på dessa självklarheter. Genom sina fotografier visar hon på fenomen och strukturer i samhället som vi kanske inte tänker på, i vår ofta stressade tillvaro. Hennes fotografier är estetiskt tilltalande och vackra. Ser vi lite mer ingående på dem upptäcker vi andra lager, en samverkan mellan det vackra och det som skaver. De handlar om vår kultur, samhället vi lever i, om våra liv. Människans ensamhet och det överflöd av saker vi omger oss av, är en återkommande tematik.

Fotografierna är noggrant planerade och iscensatta. Maria Friberg arbetar med ett team av människor som alla är specialister på sin del, som scenografer, dansare, ljussättare, uppfinnare. Hon kan samla in stora kvantiteter av ett eller flera material för att bygga upp den scen eller miljö hon vill gestalta. Utställningen Dreams and Goals ger oss möjlighet att stanna upp och fundera över den tid vi lever i.
Köpings dragspelsklubb underhåller
Köpings dragspelsklubb underhåller
Ängslund, Kihlmansgatan 1B
2017-09-25
Köpings dragspelsklubb
Köpings dragspelsklubb underhåller på Ängslund.
Utställning av Ali Ajeel på CuLTUREN
Utställning av Ali Ajeel på CuLTUREN
CuLTUREN Kulturtorget
2017-09-19 ‐ 2017-09-30
Dessa konstverk utgör en stil som har skapats av konstnären själv. De är ett resultat av de samtida konstnärliga experiment som gjorts av konstnären, som inkluderar en ny kreativ metod att måla människor och former med hjälp av både en reduktas och kamouflageteknik. Många omständigheter kan påverka dessa konstverk som mänskliga hinder och hårda förhållanden. Dessa konstverk kan namnges och förklaras på olika sätt, inget är det andra likt.
När då var nu - modärna tider
Västmanlands läns museum
2016-12-10 ‐ 2022-12-31
Den avslutande utställningen om Västmanlands historia fram till 2000-talet. En tid då stora förändringar skedde i Sverige och i Västmanland. Vi gick från att vara ett land som folk flydde från, till ett land som folk flyr till. Genom folkrörelser och kamp fick vi demokrati, jämställdhet och rättigheter för fler. Bra bostäder, skolor och sjukhus för alla blev ett motto. Människor flyttade från landsbygden och från andra länder till städer och nya samhällen över hela länet.

Elektriciteten förändrade människors liv. Tåg, cyklar, bilar och flygplan, telefoner, TV, radio och datorer var nya uppfinningar som gjorde att världen krympte.

I Västmanland blomstrade industrierna. Järnet blev till stål och moderna produkter. Prylar tillverkades och såldes i nya affärer. Folk gick på bio, till Folkets park och åkte på semester. Tonåringarna chockerade vuxenvärlden.
Välkommen in i det nya och moderna Västmanland!
Om själ och kropp
Elektrabio
2017-09-25
Två blyga och inåtvända människor upptäcker av en slump att de varje natt drömmer exakt samma dröm. Det är märkligt och förvirrande, och lite läskigt. När de så småningom accepterar sin nattliga gemenskap gör de ett försök att återskapa drömmen på dagen. Vinnare av Guldbjörnen för Bästa film på Berlinale 2017.
Café
Kuskens Café, Ramnäs
2016-07-01 ‐ 2018-08-28
Kuskens Café har öppet torsdag-söndag kl 11-16.
Arrangör: Kuskens Café.
Kvinnan från Brest - Måndagsmix - Gäst: Istvan Csiky
Elektrabio
2017-09-25
Baserad på boken Mediator 150 mg Combien de morts? av läkaren Irène Frachon och som har beskrivits som en fransk Erin Brockovich. På ett sjukhus i Brest upptäcker en lungspecialist, en direkt koppling mellan en mängd tvivelaktiga dödsfall och ett av staten godkänt preparat för diabetiker. Då ingen till en början vill lyssna på hennes varningar går hon vidare på egen hand och undersöker kopplingen mellan preparatet och dödsfallen. Hennes avslöjanden har skakat om hela läkemedelsindustrin i Frankrike och tvingat fram nya rutiner.

25 september är de Måndagsmix med film och samtal. Gäst för kvällen är Istvan Csiky som har arbetat som kemist och chef inom läkemedelsindustrin.
Vernissage - Linda Undegård
Vernissage - Linda Undegård
Utställningshallen, Barnhemsgatan 2
2017-09-16 ‐ 2017-10-05
Köpings kommun
teresa.binbach@koping.se
Måleri. Vernissage kl. 11.00-14.00. Utställningen pågår till och med 5 oktober. Utställningshallens öppettider: måndag-fredag kl. 10.00-17.00 (lunchstängt kl. 12.00-13.00).
Silvana - väck mig när ni vaknat
Elektrabio
2017-09-25
Silvana Imam är en av Sveriges största artister. En naturkraft som drar med sig sin publik på ett fälttåg. En orädd ledare med sylvass tunga som fångar vår samtid. På många sätt personifierar fenomenet Silvana Imam en generation. Dokumentären Silvana följer Silvana Imam från att hon var i början av sin karriär fram till i dag.
Knyppling- och handarbetscafé
Biblioteket
2017-09-14 ‐ 2019-09-14
Varmt välkommen med din knyppling, stickning, virkning eller annat handarbete kl 13.00-16.00.
Arrangör: Knyppelvännerna och Surahammars bibliotek.
Bio
Folkets Hus
2015-04-29 ‐ 2105-04-29
Run all night kl 19.00. Entré 90 kr.
Arrangör: Surahammars Folkets Hus.
Utställning av Stig Schedvin på CuLTUREN
Utställning av Stig Schedvin på CuLTUREN
CuLTUREN Lilla Torget
2017-09-19 ‐ 2017-10-09
Jag är född i Särna 1936. I mitten av 1970-talet utbildade jag mig i teckning och målning. Det blev sedan mitt stora intresse vid sidan av mitt arbete som ingenjör. Jag slutade arbeta några år före pensionsåldern och fick mera tid till att måla.
Jag målar i olja och bilderna ligger ofta på gränsen till icke föreställande. Motiven är hämtade från minnen och upplevelser som jag tolkar genom ett fritt måleri.
Lady M
Elektrabio
2017-09-25
Lady Macbeth, en ung kvinna i 1800-talets England, säljs av sin far till en rik medelålders man för att bli hans fru. Fast i ett kärlekslöst äktenskap, helt isolerad från vänner och familj, kämpar hon för att finna minsta lycka i tillvaron. När hon inleder en affär med en av sin mans anställda flammar livsgnistan upp till en okontrollerbar låga. William Oldroyds viktorianska tragedi Lady Macbeth, baserad på ryska författaren Nikolai Leskovs roman, har hyllats unisont för sin skickliga regi och modernitetsedan världspremiären på Toronto Filmfestival. I och med Lady Macbeth etablerar huvudrollsinnehavaren Florence Pugh sig som en av Europas mest lysande unga stjärnor.
Besökscenter Elden & Skogen
2017-05-12 ‐ 2017-10-14
Besökscenter Elden & Skogen har öppet på fredagar och lördagar kl 11.00-14.00.
Fri entré. Gruppbokningar gäller alla övriga tider, tel 0220-380 90.
Arrangör: Besökscenter Elden & Skogen Ramnäs.
On the Milky Road
Elektrabio
2017-09-25
Varje dag korsar mjölkmannen Kosta frontlinjen på en åsna, mitt under det bosnisk-serbiska kriget, för att leverera det vita guldet till soldaterna. Han har lyckats hålla sig undan från kulor och har även tur i kärlek med en kvinna från byn. Tills en mystisk italiensk kvinna anländer och vänder uppochned på hans värld. Så börjar historien om en passionerad och förbjuden kärlek som tvingar dem båda in i ett fantastisk men farligt äventyr. Förenade av ödet verkar ingenting och ingen kunna stoppa deras vilja att vara tillsammans. Tvåfaldigt Guldpalmsvinnande och Oscarsbelönade EMIR KUSTURICA (Svart katt, vit katt, Underground, Arizona Dream) är tillbaka med en modern saga om kärlek i krigstid, mod och äventyr. I huvudrollerna ser vi Kusturica själv samt Monica Belucci (Spectre, Irreversible)
Konstutställning - Gunvor Kuha
Kulturhuset, biblioteket Hallstahammar
2017-09-17 ‐ 2017-10-06
Lena Andersson
lena.i.m.andersson@gmail.com
072-251 73 29
Bildkonstnär och hälsopedagog Gunvor Kuha, Söderbärke, ställer ut sin konst på Kulturhuset i Hallstahammar.
Tillbaka till Montauk
Elektrabio
2017-09-25
Stellan Skarsgård är tillbaka i en värmande, vemodig och eftertänksam film om de olika val vi gör längs livets stig. Och hur livet kunnat se ut om vi valt andra vägar. I slutet av 1990-talet befinner sig författaren Max på en signeringsturné i USA när han blir förälskad i den yngre Rebecca och spenderar några av sitt livs lyckligaste och mest passionerade dagar med henne i Montauk, längst ute på Long Island. Alltför snart skiljs de åt. Max åker hem till sin fru och gömmer undan sin längtan efter Rebecca så långt bak i hjärtat han kan, men kan inte motstå att glänta på minnet av henne ibland. Sjutton långa år senare återvänder Max till New York för att göra promotion för ännu en av sina böcker. Mot alla odds stöter han återigen ihop med Rebecca, och de beger sig iväg på ännu en resa till Montauk. Frågan är om deras känslor för varandra klarat tidens test? Och om så är fallet… finns det ännu tid att styra in på den stig som de kanske borde valt redan sjutton år tidigare?
Fotoutställning
Biblioteket
2017-08-14 ‐ 2018-08-14
Fotograf Knut Barrfjäll ställer ut naturbilder från Väddö kl 11-19.
Arrangör: Surahammars bibliotek.
Välkommen till kommunfullmäktige
Folkets Hus
2017-09-25
Köpings kommun
0221-256 55
Välkommen till kommunfullmäktiges sammanträde i Folkets Hus.

Kommunfullmäktiges sammanträden är offentliga och mellan klockan 18.00 och 18.30 finns möjlighet för alla att ställa frågor till ledamöterna om kommunens verksamhet.

Fotouställning
Biblioteket
2017-09-01 ‐ 2017-09-30
Bidler från Fläcksjön av fotograf Knut Barrfjäll.
Biblioteket har öppet: Måndag, onsdag och torsdag 11-19, tisdagar 10-17, fredag och lördag 10-14.
Arrangör: Surahammars bibliotek.
När då var nu - nya tidens ordning och reda, 1500-1700-tal
Västmanlands läns museum
2016-02-20 ‐ 2025-02-20
Den nya tiden var här! Nu gjordes många resor där européerna upptäckte världen. Kunskapen om världen blev större och kartorna mer detaljerade.
Vetenskapsmän blickade in i kroppen och ut i rymden. Kyrkan reformerades
och vi blev protestanter i Sverige. Det var även en orolig tid med många krig men det var även en tid där kungar försökte skapa ordning och reda.
I städer som Västerås och Arboga drogs gator om och blev rakare. I Västmanland anlades många järnbruk och människor med ny kunskap lockades till länet. Välkommen och upplev den nya tidens ordning och reda!
Clash
Elektrabio
2017-09-25
Cairo 2013, två år efter den arabiska våren och dagen efter att den förste folkvalde presidenten i Egypten, Muhammad Mursi, avsattes av militären. Gatorna är fyllda av demonstranter från bägge lägren och stämningen är hätsk. Mitt i detta politiska kaos blir en grupp människor instängda bak i en polisbuss utan hänsyn till deras bakgrund och politiska åskådning. I gruppen finns två amerikanska journalister, både anhängare och motståndare av det Muslimska brödraskapet, en ung flicka och en ung pojke. Stämningen bak i bilen är hätsk och frågan är om antagonisterna kommer att kunna övervinna sina motsättningar och därmed ha en chans att överleva.
Grupputställning
Stenhuset, Ekängsvägen 5
2017-09-16 ‐ 2017-10-15
"Den stora färgen". En grupputställning med medlemmar ur Svenska Shiborisällskapet - Leyun Wang, Åsa Jonson, Tomas Robefelt, Linnea Blomgren, Marie-Louise Nordin, Maya Kessler och Birgitta Lagerkvist. Shibori är en japansk färgningsteknik som används för att göra mönster på textilier. Tekniken för shibori är att tyg viks, veckas, trådas, sys (så kallad blockering).
Stenhuset har öppet lördagar och söndagar kl 13.00-17.00. Vi visar gärna Stenhuset och utställningarna på andra tider, ring 073-021 85 15 eller 070-532 35 15. Utställning i Caféet: Målningar av Anette Vester.
Arrangör: Surahammars konst- och hantverksgille.
Naturfotografiska - Mats Andersson
Naturfotografiska, Kulturhuset, Parkgatan 7, Hallstahammar
2017-09-02 ‐ 2017-11-18
Emma Rydell
emma.rydell@hallstahammar.se
0220-24124
Naturfotografiska presenterar stolt: Årets Nordiska Naturfotograf 2016, tillika Årets Naturfotograf 2016 (Sverige), Mats Andersson, med sin hittills största utställning "Nature Diary"!

I utställningen visas även världens bästa svartvita naturbild 2016 "Moonlight Requiem".

http://matsanderssonnu.blogspot.se/

Varmt Välkomna!