Finns i sjön!

Den västmanländska landskapsrätten är Mälargös med pepparrot. Att det är just gösen som är huvudingrediens har en naturlig förklaring. Gösen är mycket viktig ekonomiskt för yrkesfisket och ses som Mälarens karaktärsfisk. Gösen kan väga över 14 kilo och är en mycket populär matfisk med ett fast, magert kött.

 

En man håller upp en nyfiskad gös. I bakgrunden syns en sjö.

 

Vill du uppleva spänningen med att fånga din egen gös är ett tips att åka på fisketur med en guide. Magnus Anegrund som driver Manges fiske har arbetat som fiskeguide på heltid sedan 2011 och kör turer på Mälaren. Läs mer på www.mangesfiske.se

 

Vill du smaka denna ljuvliga fisk, fast slippa ge dig ut på sjön, så kan du köpa den hos någon av de fiskbutiker som finns i Västmanland. Engsö fisk (www.engsofisk.se) säljer färsk fisk från deras yrkesfiske i Mälaren och deras gösfiske är MSC-certifierad. MSC är en miljömärkning som bland annat säkerställer ett välskött och uthålligt fiske och är världens ledande miljöstandard för yrkesfisken som fångar vildfångad fisk.

 

Du kan också besöka Borgåsundsfiskarn för att inhandla din gös. Borgåsundsfiskarn ligger vackert beläget vid Borgåsund i närheten av Strömsholm. Läs mer på www.fiskarn.se

 

Närbild på en hand som håller en gös.


Recept

Stekt gös med bacon och parmesancréme - 4 personer

2 schalottenlökar

2 dl vitt vin

2 dl crème fraiche

1 dl riven parmesanost

1 pkt bacon

750 g gösfilé

Salt och svartpeppar

Smör till stekning

1 knippe färsk persilja

1 citron

 

Finhacka schalottenlöken, lägg i kastrull och tillsätt vin. Låt koka ihop tills bara ett par matskedar återstår. Tillsätt crème fraiche och riven parmesanost. Värm upp så osten smälter och smaka av med salt och svartpeppar. Dra kastrullen från värmen men håll varmt. Strimla baconet, knaperstek och låt det rinna av på hushållspapper. Stek gösfilén i smör i ca 2 minuter på varje sida, salta och peppra. Servera gösen med parmesancréme, bacon, hackad persilja, citronklyftor och nykokt potatis.

 

Recept från Borgåsundsfiskaren www.fiskarn.se