Mountainbike

I Västmanland skapas det allt fler mountainbikeleder av engagerade och kunniga entusiaster. Naturen i länet är omväxlande och därför finns det leder med stor variation men de flesta går bara att hitta genom vägledning från dem som har lokalkännedom.

Vi vill att fler ska upptäcka länet på cykel och presenterar därför ett urval av leder som är väl utmärkta, underhållna och som kan upptäckas av er som inte är från närområdet. Alla leder går i loopar till samma start och slutpunkt. Skyltarnas utformning skiljer sig beroende på vem som underhåller lederna men svårighetsgraden bedöms utifrån gemensamma kriterier så att du lätt kan hitta rätt led efter dina önskemål och din förmåga. Läs mer om varje led genom att trycka på bildlänkarna.

Stigcyklist med ryggsäck

 

Så här bedömmer vi svårighetsgraden 

GRÖN - En lättcyklad led på stigar utan större svårigheter eller längre turer på mestadels grusväg/skogsväg.

BLÅ - Har stora inslag av lättcyklade stigar men med några kortare och svårare stigpassager än en grön. Stigpassager varvas med grusväg/skogsväg.

RÖD - Innehåller fler tekniska passager än blå led och har större och brantare backar, men även långa och lättåkta partier.

SVART - Bjuder på ihållande tekniska passager som rötter, sten, spång, diken, brant uppför- och utförsåkning. Tekniska passager varvas med lättåkt stig. Lederna har oftast många höjdmeter.