Hear my Train a Comin

Om utställningen Hear My Train a Comin´ skriver Roland Persson själv:
” Pier Paolo Pasolini har på ett drabbande sätt beskrivit klippningen och den starka betydelsen av hur en film avslutas på. Den sista/slutliga klippningen så att säga. Han kopplade filmen till livet självt som en rad serie klipp. Det sista klippet alltså döden, klipper om hela livet. Dödsscenen klipper om filmen om ens liv. Ger den slutliga berättelsen.
Jag hade en vän när jag var i 17- års åldern, vi tränade boxning ihop för att en dag förhoppningsvis bli professionella boxare. Det gick inte så bra. Han klev upp på taket av en tågvagn på en banvall i Gävle där vi bodde. Han dog ögonblickligen, brändes av
20 000 volt. Varje gång jag tänker på honom så kommer hans död fram och färgar hela minnet. Jag kommer inte förbi det fast det är snart 40 sedan.
Ivan Aguéli har en liknande koppling till en sådan bild för mig. Berättelsen om att vara så gott som döv och se väldigt dåligt och bli överkörd av ett tåg i Barcelona, skruvar till hans målningar i mig, jag kommer inte ifrån det. Motsättningarna, paradoxerna, dubbeltydningarna.

Tåget som metafor användes ofta i tidiga amerikanska spirituals och blues- sånger för att beskriva frälsningen.
Jag har titulerat denna utställning Hear My Train are Comin' efter Jimmy Hendrix låt från 1967. Jag såg ett inslag om honom på TV kort efter att min boxningsvän gått bort. Han framförde den låten på en tolvsträngad gitarr sittande på en hög pall i ett ljust och vitt rum. För mig var den korta filmen väldigt tröstande ”.

Evenemang datum

 • mar 21
  Sala
 • mar 22
  Sala
 • mar 23
  Sala
 • mar 27
  Sala
 • mar 28
  Sala
 • mar 29
  Sala
 • mar 30
  Sala

Kontaktinformation

Sala kommun
Vasagatan
733 38 Sala
Telefon: 46-224-13820