Stadsvandring genom Bergsstaden Sala

I juli månad arrangeras denna intressanta stadsvandring i Sala stads centrum. Passa på att gå med!
 

Under den här spännande vandringen genom silverstaden Sala får du, under ledning av en kunnig guide, ta del av en innehållsrik historia om pengar, maktstrider, storvulna planer och en envis kamp om den karaktäristiska bergsstadens gränder som fond.

Vandringen tar dig förbi och igenom flera av Salas intressantaste platser: Den hundraåriga och mycket vackra stadsparken, Kristina kyrka med anor från 1630-talet och Magasinsgatan, som ger en bra bild av hur hela Sala en gång i tiden såg ut.

BRA ATT VETA: Förbokning krävs. Boka här >>
START: Samling vid kandelabern på Stora Torget i Sala. Er ciceron för vandringen möter upp från 20 minuter före start.

Bergsbruket, det vill säga gruvdrift och förädling av metaller, är en av de absolut viktigaste näringarna i Sveriges historia. Sala spelar med sin berömda silvergruva en viktig roll i denna utveckling.
Den pittoreska “bergsstaden” på slätten i norra Västmanland är helt formad av den månghundraåriga jakten på silver som gav stadskassan enorma rikedomar under främst Gustav Vasas regeringstid, men även senare. När Gustav Vasa dog år 1560 hade han stuvat undan tonvis med silver från Sala i sin mytomspunna skattkammare, Herr Eriks gemak, på Stockholms slott.
Staden Sala anlades på Gustav II Adolfs order år 1624 enligt dåtidens strikta rutnätsideal – man flyttade faktiskt befolkningen från gruvan till den nya platsen, precis som i Kiruna idag!

Evenemang datum

 • jul 18
  SALA
  19:00 - 20:00
 • jul 21
  SALA
  15:00 - 16:00
 • jul 25
  SALA
  19:00 - 20:00
 • jul 28
  SALA
  15:00 - 16:00

Kontaktinformation

Arrangör: Sala Silvergruva
Adress: 733 33, SALA
Telefon: +46 022-46 77 26