Cecilia och Magnus Vasa, ökänd dotter, okänd son

Cecilia var dottern som skapade skandal efter skandal. Magnus var sonen som försökte ställa sig utanför kampen om kronan. Ingen av dem uppfyllde samhällets förväntningar, vare sig som kvinna, man, eller som arvingar i Sveriges mäktigaste familj.

Biljetter köps på Biblioteket 200 sek och då ingår kaffe och det historiska samtalet med Karin Tegenborg Falkdalen

http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/3139

Efter teatern blir det fika med historiskt samtal som Karin Tegenborg Falkdalen leder.
Hon är författare, doktor i idéhistoria och sommelier. I hennes avhandling i idéhistoria, Kungen är en kvinna (2003) undersökte hon den debatt som fördes under 1500-1700-talet om huruvida en kvinna borde, kunde och skulle styra ett rike?
I hennes forskning intresserar hon sig för frågor som rör monarkin som institution och framförallt dess kvinnosida. Det har hittills resulterat i tre böcker. År 2010 gav Karin ut Vasadöttrarna som handlar om Gustav Vasas fem döttrar och rollen som prinsessa under 1500-talet. I april 2015 kom Vasadrottningen, där hon berättar om Gustav Vasas tredje drottning Katarina Stenbocks långa liv och verksamhet. Båda böckerna är utgivna via Historiska Media i Lund. I april 2016 kom hennes bok om Gustav Vasas andra hustru Margareta Regina ut, den ges ut av Setterblad förlag. Och i april 2020 kommer boken om de svenska drottningarnas roll och historia ut även den på på Historiska Media. Bokens titel är Svenska drottningar i blickfånget från Vasatiden till idag.
Så vi får knyta vasabarnen till sin tid på ett mycket kunnigt sätt.

Evenemang datum

  • maj 07
    Kungsör
    19:00 - 21:30

Kontaktinformation

Arrangör: Film- och Teaterföreningen
Plats: Kungsudden Kungsuddsvägen 8, 736 32 Kungsör
Adress: 736 63, Kungsör
Telefon: +46 070-79 13 98