Krampen Museet - sommaröppet och visningar 2021

Krampenmuseet ligger i den gamla stationsbyggnaden. Det drivs helt ideellt av Kulturbygd i Samverkan och är tillsvidare öppet endast om somrarna.

Under andra världskriget flydde tusentals tyska krigsfångar från Europa till det neutrala Sverige.

Att nästan 2 000 sovjetiska soldater levde i Bergslagens skogar under andra världskriget är ett okänt blad i historieböckerna för många svenskar.

Flera läger upprättades i Sverige och i Skinnskattebergs kommun upprättades tre läger, Baggå herrgård, pensionat Udden vid Baggbron och Krampen intill järnvägsstationen. Av dessa var Krampen det största lägret.

Interneringslägret i Krampen grundades efter ett beslut hos Kungliga Socialstyrelsen i november 1943. Lägret var avsett för sovjetiska krigsfångar som flytt från tysk fångenskap och lyckats ta sig till Sverige.

Här vistades c:a 400 sovjetiska militärflyktingar under 1942-1944.

Den stora stenen som kallas Rysstenen ligger precis bredvid vägen som naturligtvis kallas Ryssvägen eftersom den byggdes av de sovjetiska krigsfångarna i Krampenlägret. Två-tre veckor innan de ryska fångarna skulle skickas tillbaka till Sovjetunionen hade de huggit in symbolen hammaren och skäran på framsidan av stenen och texten CCCP 1944. De var säkert medvetna om att alla soldater som låtit sig tas som krigsfångar sågs av Sovjetstaten som landsförrädare men de längtade förstås hem ändå. Men det finns även idag olika åsikter om huruvida de visste, eller inte, att de skulle sändas från Sverige när de högg in inskriptionen i stenen

Turistföreningen Kulturbygd i Samverkan har för en symbolisk summa köpt det enda kvarvarande huset kring f.d. järnvägsstation i Krampen av Trafikverket och genom EU medel från Länsstyrelsen och i samråd med Västmanlands Länsmuseum kunnat genomföra en restaurering av byggnaden.

Kulturbygd i Samverkan har här iordningsställt ett mindre museum med bilder och information om lägret

Kontakt vid bokning av grupper: Galleri Astley tel:0222-321 20

Evenemang datum

 • aug 01
  Skinnskatteberg
  14:00 - 16:00
 • aug 07
  Skinnskatteberg
  14:00 - 16:00
 • aug 08
  Skinnskatteberg
  14:00 - 16:00

Kontaktinformation

Arrangör: Kulturbygd i Samverkan
Adress: 739 93, Skinnskatteberg
Telefon: +46 022-25 15 74