Mekanikens Poetik - utställning och performance

Mekanikens Poetik - utställning och performance

Karmansbo Smedja 20-23 augusti 2022
Lina Nordenström och Sten Sandell
Performance lördag 20 augusti klockan 14.00 i Karmansbo Smedja.
Föreställningen är gratis och ingen föranmälan
behövs. Varmt Välkommen!

Det talade språket har en viss rytm, vissa musikaliska kvaliteter som är otvetydiga för alla som behärskar det. Det är en form av gehör vi växer in i från babystadiet, en lyhördhet för modersmålets tongångar och rytmer som är absolut. Språket blir en del av oss, en del av vår kropp, en del av vår identitet.

Motsvarigheten är den yttre ljudmiljö som formar vårt musikaliska gehör, omgivningens ljudlandskap; ljudet av tågvisslan genom skogen, ljudet av en bil som passerar, ljudet av en sprakande eld i spisen, ljudet av flödande vatten i forsen eller vad det nu kan vara. En del av de ljud vi har omkring oss idag är tidlösa medan andra är högst tidsspecifika.

Mekanikens rytmiska andetag känner vi väl; vi känner dem för att de är en del av vår historia, för att det är en del av industrialiseringen som samhällserfarenhet, vilket också har blivit en del av allas vår fysiska erfarenhet – traderad genom den mekaniska rytmen som en grundpuls. Genom tågrälsens dunkande till exempel –

En mumblingshammare som tystnat; den finns fortfarande där, men hörs inte mer än som ett eko från historien. Det tunga arbetet vid hammaren, som genljuder i tystnaden, känns i kroppen. Något väcks till liv, som ett igenkännande eller en påminnelse, när vi står mitt i en gammal smedja. Genom vår inlevelse väcks vår erfarenhet till liv – när vi känner in rummet. När jag läser… läser högt – och rummet tar vid – när resonansen i kroppen beror av rummet, rösten förhöjd – liksom i avstamp mot stenväggar och stöveltrampat golv, som en klangbotten formad av historien – då hör jag inte bara mig själv. Vad hör du?

Utgångspunkten för vårt gemensamma arbete med projektet Mekanikens Poetik har varit platsen – upplevelsen av att träda in i den så dramatiska industrihistoriska miljö som Karmansbo Smedja är. Vi har väldigt olika bakgrund, jag som bildkonstnär och Sten som musiker och komponist. Men det finns också tydliga beröringspunkter i våra praktiker, inte minst lusten och drivkraften att utforska områden inom både konsten och musiken som är gränsöverskridande. Vi har också bjudit in ”farfar” att medverka i programmet. Han bodde i Karmansbo i början av 1900- talet och skrev en årslång dagbok 1917.

Resultatet har blivit ett allkonstverk som rymmer både grafiska blad, högläsning, röstrytmer, bildspel, ljudsatta filmsekvenser och improviserad musik. Programmet får sedan sin fortsättning och utveckling i Västanfors Kraftstation i Fagersta, en mer sentida industrihistorisk miljö och därför väldigt olik Karmansbo smedja, men väl så inspirerande. Utställning och performance framförs där 27-31 augusti. Båda programmen genomförs inom ramen för ASK – Arbetsfält för Samtida Konst, ett projekt i Region Västmanland, under konstnärlig ledning av Konstfrämjandet.

Lina Nordenström mobil 073-5641167


Ett samarbete av Region Västmanland, Konstfrämjandet Västmanland och Skinnskattebergs kommun! 

Stort TACK till Hembygdsföreningen Karmansbo bruksmiljö för assistans och öppethållande under evenemanget. Särskilt Tack till Tompa Berglund för positivt bemötande och till familjen Ahl för lån av farfars text.

 

Evenemang datum

 • aug 20
  Skinnskatteberg
 • aug 21
  Skinnskatteberg
 • aug 22
  Skinnskatteberg
 • aug 23
  Skinnskatteberg

Kontaktinformation

Arrangör: Evenemang i Skinnskatteberg
Adress: 739 93, Skinnskatteberg
Telefon: 46-073-564116