Åsa tipsar om sina favoritvandringar

Jag flyttade till Sala som tioåring, men redan innan dess var vi ofta i Västmanland hos mina kusiner. Vandringar och korvgrillning var ett uppskattat inslag i våra besök och intresset för att njuta av en vandring i skogen har kvarstått så här ett halvt sekel senare. Några av mina favoriter är:

 

1. Vandra med barn i Svanå. Rundan är bara 3.5 km lång, så den kan gå fort om man vill det. Fast i somras gav jag brorsbarnen en upplevelse i present – vi ”vandrade” på denna lilla slinga i två dagar, med övernattning i hängmatta. Mycket spännande, och med matlagning över öppen eld, skattjakter och bus är det lätt att fylla ett par dagar samtidigt som man aldrig är mer än en kvart bort från bilen om något skulle hända. I närheten ligger också Edens Garden som erbjuder bäversafari och kanotuthyrning – det kommer att bli sommarens present!

 

2. Vandra en heldag vid Landsberget. Jag har vandrat på många platser och i många länder, men den här vandringen är en av mina absoluta favoriter! Den ligger i Fagersta och är så otroligt vacker och lagom kuperad. De stora klapperstensfälten med sina runda stenar, utsikten från toppen och vyerna över flera små vackra skogssjöar i området runt omkring bäddar för en varierad och skön vandring. Här kan man lätt ägna en hel dag om man tar med lunch och tar ett badstopp i en sjö. För ett riktigt äventyr kan man passa på att boka in sig på ett par övernattningar i Kolarbyn Eco Lodge som ligger en halvtimmes bilresa bort. Det är en upplevelse i världsklass – turister från över 70 länder har varit på besök under åren så har du inte varit där är det ett hett tips för en hemester!

 

3. Gruvdammsrundan Sala. På den här vandringen får man både natur och historia, då den sträcker sig längs flera av de sjöar som dämdes upp som en del av den berömda Sala Silvergruvas vattensystem. Fördelen med leden är att man kan gå hela eller delar av den. Jag har flera gånger tagit med min pigga 70+ mamma här. På vissa sträckor kan vi till och med ta med gamla pappa i rullstolen. Vi brukar stanna till för en fika eller lunch på Måns Ols utvärdshus och har vi gäster passar vi så klart på att visa dem vår anrika gruva med en guidad tur 155 meter under jord också!

 

Foto: Urban Dimberg