Destination Strömsholm

På mindre än två timmar tar du dig från centrala Stockholm till underbara Strömsholm. Här kan du spendera dagen med kulturella historieguidningar, ströva i naturreservaten eller bara vara och insupa lugnet och tystnaden på platsen. Obligatoriska fikaställen liksom shopping i charmiga gårdsbutiker utlovas likväl som förstklassig restaurangmat och övernattningsställen.

 

Djurgårdsskogen och Österängarna

Mycket vackert naturreservat att vandra i. Flera bra markerade leder. Parkera vid avfarten till Hultet, vid ridbron bakom Strömsholms slott. Här börjar de markerade lederna in i skogen.  Stigarna leder bland annat ner mot Löten, där du också kan uppleva gammal hästmiljö och kanske någon tävling med Islandshästar om du har tur. Du kan sen kan du välja att gå tillbaka samma väg eller ta dig över vägen och gå längs med Mälarviken Freden tillbaka till parkeringen. Tar du den härvägen så är det inte omöjligt att du stöter på några ridande ute på den vackra terrängbanan. Tänk bara på att visa hänsyn för varandra om du skulle stöta på något hästekipage. Nästan alldeles vid målgången för de årliga hästkapplöpningarna Svenskt Grand National, så hittar du minnesplatsen/hästkyrkogården. Innan du kommer fram till parkeringen så gå gärna ett varv inne i slottsparken och njut av det vackra kungliga barockslottet, Strömsholms slott.

 

Stallplan och Ridskolan Strömsholm

Parkera vid Knytpunkten och promenera runt på stallplan. Det finns alltid någon sevärd aktivitet, lämplig för alla åldrar, som är på gång där. Ridlektioner sker ofta utomhus på stallplan och du är välkommen att slå dig ner på någon av bänkarna och titta på. Eller så kanske det pågår lektioner i något av ridhusen? Vita ridhuset är ett av de vackraste som finns. Har du inte besökt de ridhuset är det värt att titta in. Stallarna är alltid öppna för besökare, beroende på tid på dygnet. Oftast sker det något arbete eller skötsel som man kan ta del av. Men visa respekt och följ de ordningsföreskrifter som finns på plats.

 

Vill du ta en längre promenad, så fortsätt gärna ner bakom de stora gula tvåvåningshusen ner mot Borgåsund. Jättefin promenadväg med stora ekar och blomster efter åsen.

 

Hästmuseum Strömsholm

Hästmuseum Strömsholm guidar dig runt i Strömsholm via fem olika promenadslingor. En berättarröst startar automatiskt när du passerar en intressant plats. Du kommer då att få höra om livet på Strömsholm som till stor del präglats av kungligheter, Svenskaarmen men framförallt hästen. Roliga anekdoter blandas med dåtid, nutid och framtid. Det går jättebra att ta med din hund på kultur- promenaden. Räkna 1-3 timmar till aktiviteten beroende på vilken slinga eller slingor du tar. Alla slingor finns på svenska och engelska.