Raijas tips för hemester i Fagersta och Ängelsberg

Hej, jag heter Raija och är född och uppvuxen i Finland. Efter drygt tio år i Stockholm flyttade jag till Fagersta där jag har bott och trivts i snart trettio år. Det bästa är natur- och kulturmiljöerna och här nedan listar jag mina favoriter.

 

1. Landsberget är min absoluta favorit! Jag älskar de mossklädda stenarna, klippformationerna och de branta stigarna. Här upptäcker jag någonting nytt varje gång! Det finns grottor, flera spår av istiden och till och med en kanjon. Även om stigarna delvis är krävande belönas du med en fantastisk utsikt över sjön Åmänningen. Och om du känner att du behöver vila en stund så kan du göra det i en av hängmattorna i Hängmatteskogen på toppen av Landsberget.

 

2. Jag glömmer aldrig när jag för första gången såg de stora, höga slaggstenspelarna uppe på kullen i Trummelsberg, det var mäktigt! De är rester av ett stort kolhus och de har nyligen renoverats. Här finns även andra spår efter ett gammalt järnbruk men också fina rastplatser vid vattnet.

 

3. Svartbergets naturreservat besöker jag ofta, som vackrast är det när blå- och vitsipporna blommar. Här kan du välja mer krävande stigar genom en gammal skog eller ta vägen mellan hästhagarna så kommer du direkt till de stora bergsrummen. Dessa har höga och raka väggar efter brytning av järnmalm och kalk. Om jag inte redan var gift så skulle jag vilja ha vigseln här!

 

4. Västanfors hembygdsområde erbjuder en vacker plats vid Strömsholms kanal där du kan strosa mellan de gamla husen och under sommaren njuta av blomrabatter med gammaldags perenner. Just nu är det många som tar sig dit med sitt egen fika men när det är öppet kan du smaka på deras hembakta kakor (min favorit är Västanforskakan med smörkräm!) och bullar men även handla i handelsboden. Här kan du se en fin kanalmiljö och Kronprinsessan Victorias sluss.

 

5. Hela Ängelsberg är en helt fantastisk plats! Här kan du uppleva industrihistoria på världsarvet Engelsbergs bruk där du kan se järnhytta, hammarsmedja och herrgård med sina flyglar och runda slaggstenstorn. Oljeön är världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. Jag är så fascinerad av den mannen som en gång startade den här fabriken för att raffinera råolja för att få fram produkter som underlättade både för industrin och hushållen. Att han kom på idén! Och att han vågade och fick med sig aktieköpare! Mellan dessa två ställen, längs Snyten (!) ån finns en Skulpturpark som har olika teman varje år. Det är så spännande att se konstverken i naturen, ibland ser man inte alla direkt utan det kan ta en stund innan man upptäcker dem. I Ängelsberg finns många fina villor med torn och tinnar, i ett av dem, Engelsbergs Pensionat, kan du hyra en hel våning för dig själv om du vill stanna lite längre. Och Monica på Nya Serveringen fixar både din lunch och middag, med utsikt över sjön Åmänningen.