Ubbes tankar om fiskehemester i Västmanland

Hej! Urban Dimberg heter jag. För de flesta så är jag Ubbe. Jag är född och uppvuxen i Surahammar. Fiske har varit mitt största intresse sedan jag var en liten pojk. Farfar hade båt och brygga nere i Kolbäcksån i Sura. När man inte fiskade där med honom eller min far, så tog morfar med mig på alla möjliga skogssjöar i hela länet. Självklart så har vi åkt på längre resor för att fiska, till exempel upp till Jämtland. Men fiskehjärtat har alltid funnits i Västmanland.

Här kommer några tips och tankar:

 

1. Kolla alltid upp innan du börjar fiska vad det är för fiskekort och regler just där du tänker fiska. Det är oftast olika regler på olika ställen.

 

2. Underskatta inte ditt hemmavatten!  Till exempel Kolbäcksån/Strömsholms kanal har många fina ställen för gös, gädda och abborre. Hitta just ditt smultronställe, antingen där du bor eller några mil upp- eller nedströms.

 

3. Skaffa en båt och trailer som inte nödvändigtvis kräver iordningsställda iläggningsplatser. Då kan du komma åt att fiska på lite udda och ofiskade ställen.

 

4. Testa på att paddla kanot, lev vildmarksliv och fiska några dagar. Du kommer ännu närmre naturen från en kanot som paddlas lugnt och stillsamt framåt.

 

5. Det finns hundratals skogssjöar att upptäcka i Västmanland. Det är många abborrar som bara väntar på att bli lurade, där just du väljer att fiska.

 

6. Lär dig gärna mer om naturen än fiskar. Upptäck insekter, svampar och fåglar så kan du multihemestra.

 

7. Lär dig ta hand om och att tillaga den fisk du väljer att behålla. De stora och små släpper man tillbaka för ett hållbart fiske i framtiden.

 

8. Jaga inte bara stora fiskar utan försök även att fånga så många arter som möjligt. Exempelvis så finns det minst 15 arter i Mälaren och åarna som rinner ut där.

 

PS. Du har väl ny och fräsch lina på rullen om det nu är så att din drömfisk hugger? 😉

 

//Trevlig hemester önskar Ubbe