Hemester i Skinnskatteberg

Hej! Jag heter Hasse och bor i Skinnskatteberg. Förra sommaren blev det semestra på hemmaplan. Som nyinflyttad ville vi upptäcka vår nya hem kommun Skinnskatteberg. Det kändes först som ett ”wild card”. Men tänk så bra det blev! Här är några bra tips att göra som förgyllde vår hemester.

 

1. Vandra runt natursköna Skärsjön med kristallklart lent vatten. Bo en natt i Kolarbyn Eco Lodge, du bor mitt i granskogen, bredvid bäcken som porlar och sjön som böljar. Du sover i en kolarkoja med en eldstad där du klyver din ved, plockar svamp och bär i skogen runt kojan. Avluta dagen med ett kvällsdopp i sjön, njut av den vedeldade bastun och avsluta med en ”vildmarksdusch” genom att blanda varmt vatten från kaminen med sjövatten till lagom temperatur. Sedan är det bara att skopa vattnet över sig. Ingen lyx, utan bara naturen och mystiken, det är just precis därför du kommer att älska med att vara där.

 

2. Vandra på Ormdalsstigen som ligger i natursköna Baggådalen. Vandringen är en omväxlande och vacker på en rundslinga som är ca 5,5 km lång. Stigen går längs en otämjd natur med ringlande bäckar, omgiven av branta och mossklädda bergssidor, trollskog, porlande vatten och Hedströmmens forsar. Vid den lilla skogstjärnen Ormputten finns en rastplats med eldplats och vindskydd. Här passar det bra att njuta av din matsäck och av stillheten. Som avslutning på dagen, tar man bilen vidare till Godkärra Lantgård Café & Gårdsbutik söder om Baggå för en ”gofika”. Där möts du av hembakat fikabröd och nybryggt kaffe. Här kan du även mysa med lammungar och övriga djur på gården samt besöka gårdsbutiken. Ett utflyktsmål för hela familjen!

 

3. Åka iväg med husbilen till natursköna Liens Camping i Riddarhyttan. Gångavstånd till sommarfiske i någon av dom tre tjärnarna. Tattartjärn, Ljustjärn och Norstjärn är tre dödisgropar från senaste istiden. Wow! Riddarhyttans Fiskevårdsförening sköter om dom på bästa sätt. Området runt tjärnarna är välordnat med grillplatser, vindskydd, toaletter och fina handikapp- och flugbryggor för trevligt fiske. Perfekt för den som önskar stillhet, natur och trevlig omgivning. Tjärnarna har till skillnad från många andra vatten i området relativt klart vatten vilket gör att fisken blir extra skygg. Sedan tillbaka till den familjära campingen för ett snabbt dopp i Lienssjön innan man fixar fångsten och middagen.

 

4. Lite vardagslyx är aldrig fel. Att ha den här lyxen nästgårds, är helt fantastiskt. En avkopplande vistelse på Färna började med herrgårdsfika, sedan ett besök på SPA, innan det var dags för middag. En middag lagad av bygdens råvaror från Västmanland, Bergslagen och den egna köksträdgården, har resulterat i ett prisbelönt kök. En härlig frukostbuffé och en tur i trollskogen intill herrgården, innan det är dags att bege sig hemåt, utvilad och fylld med ny energi. Det är vad jag kallar vardagslyx som man måste unna sig en gång om året!

 

5. Vildmarken i Skinnskatteberg inbjuder till flera möjligheter att hitta samspelet mellan människa, natur och djur. Ett besök hos Frida i Forsen, erbjuds du en magisk upplevelse från hästryggen som är som balsam för kropp och själ, i ett nära samspel med Islandshästar rider du på en tur i klassisk Bergslagsnatur. Du tar dig sedan vidare till Marcus och hans team på Wild Sweden. Det är skymning och den bästa tidpunkten att få se bävrar. Den elektriska motorn styr gummibåten näst intill ljudlöst när vi närmar oss Bäverön, som ligger mitt i sjön. Vi har kommit hit för att få se områdets landskapsarkitekter i sin naturliga miljö – djuren som länge har format Bergslagens våtmarker. Därefter bär det sedan av till norra delen av Skinnskatteberg för att möta skogens konung älgen som lever i sitt naturliga tillstånd.