Höst i Fagersta

Hej, jag heter Raija och är född och uppvuxen i Finland. Efter drygt tio år i Stockholm flyttade jag till Fagersta där jag har bott och trivts i snart trettio år. Det bästa är natur- och kulturmiljöerna och här nedan kan du se mina tips för höstens utflykter.

 

1. Landsberget är min absoluta favorit! Jag älskar de mossklädda stenarna, klippformationerna och de branta stigarna. Här upptäcker jag någonting nytt varje gång! Det finns grottor, flera spår av istiden och till och med en kanjon. Även om stigarna delvis är krävande belönas du med en fantastisk utsikt över sjön Åmänningen och skogens vackra höstfärger. Och om du känner att du behöver vila en stund så kan du göra det i en av hängmattorna i Hängmatteskogen på toppen av Landsberget. Det finns även en grillplats och ett vindskydd så det är lämpligt att avnjuta sin matsäck här. Nu ska man inte avslöja sina svampställen men i skogarna kring Landsberget brukar det finnas trattkantareller…;-) Tips: Wärdshuset Dickens har vandringspaket under hösten. 

 

En vy från Landsberget

Foto: Johanna Edvinson

 

2. Jag glömmer aldrig när jag för första gången såg de stora, höga slaggstenspelarna uppe på kullen i Trummelsbergdet var mäktigt! De är rester av ett stort kolhus och de har nyligen renoverats. Här finns även andra spår efter ett gammalt järnbruk men också ett fint och öppet område med vindskydd och grillplatser vid vattnet. Bruksleden passerar vid pelarna och härifrån kan du starta din rundvandring på cirka 16 kilometer. Den turen går förbi flera sjöar och över Landsberget.

 

Ruiner vid Trummelsberg

 

3. Svartbergets naturreservat besöker jag ofta. Här kan du välja mer krävande stigar genom en gammal skog eller ta vägen mellan hästhagarna så kommer du direkt till de stora bergsrummen. Dessa har höga, raka och svarta väggar efter brytning av järnmalm. Det är en riktigt häftig miljö, måste upplevas! Du kan även hitta rester av den gamla kalkugnen och ett stort gruvhål och några grottor. Bruksleden passerar här och går in i ett annat naturreservat intill, Jättåsarna, där det finns flera gruvhål.

 

Skogen i Svartberget

 

4. Västanfors hembygdsområde erbjuder en vacker plats vid Strömsholms kanal där du kan strosa mellan de gamla husen och njuta av de sent blommande perennerna. Öppna porten till Mor Stinas lilla stuga och hitta de fina rabatterna bakom huset. Just nu kan du köpa fika på området onsdag-fredag och sitta ute eller i logen (till och med 18 september, titta på deras hemsida efter eventuellt förlängda öppettider). Andra dagar kan du ta med dig eget fika och sätta dig på en bänk mot någon av de rödmålade husväggarna och njuta av höstsolens strålar. Glöm inte området bakom herrgårdsflygeln där det finns en liten park med grusgångar och ett lusthus. Kronprinsessan Victorias sluss ligger alldeles intill parken.

  

Hembygdsgårdens lusthus på hösten

 

5. Hela Ängelsberg är en helt fantastisk plats och perfekt att spendera en vacker höstdag. Här kan du uppleva industrihistoria på världsarvet Engelsbergs bruk där du kan se järnhytta, hammarsmedja och herrgård med sina flyglar och runda slaggstenstorn. Oljeön är världens äldsta bevarade oljeraffinaderi (visas på helgerna under september). Jag är så fascinerad av den mannen som en gång startade den här fabriken för att raffinera råolja. Oljan kom från USA längs Strömsholms kanal och han fick fram produkter såsom lysolja och fotogen vilket underlättade enormt både för industrin och hushållen. Att han kom på idén! Och att han vågade och fick med sig aktieköpare! Mellan dessa två ställen, längs Snyten(!)ån finns en Skulpturpark som har olika teman varje år och årets tema är Djuriskt (öppet till och med sista helgen i september, vissa verk finns i parken året om). Det är så spännande att se konstverken i naturen, ibland ser man inte alla direkt utan det kan ta en stund innan man upptäcker dem. I Ängelsberg finns många fina villor med torn och tinnar och i ett av dem, Engelsbergs Pensionat, kan du hyra en hel våning för dig själv om du vill stanna lite längre. Och Monica på Nya Serveringen lagar din lunch alla dagar i veckan och även middag på lördag och söndag. Du får en fin utsikt över sjön Åmänningen på köpet.

 

En vybild över Ängelsberg sett från Oljeön

 

6. Abborrtjärn

Nu är inte jag någon fiskare men det är så fint här att man kan göra en utflykt hit oavsett. Du kan gå runt sjön och hitta din grillplats vid vattnet och bara njuta av den vackra naturen. Och för dig som gillar att fiska är det här ett ypperligt ställe att göra det! Platsen är tillgänglighetsanpassad så det finns fiskeplatser på bryggan för rullstolsburna. Fiskekort kan du köpa via ifiske.se 

 

Stora Aborrtjärn under hösten

 

7. Blästerugnar i Dunshammar

En spännande tanke att redan 300-700 år innan vår tideräkning började fanns det folk här som grävde gropar i marken för att rosta malm i dem. De skulle göra järn av malmen som de hade tagit upp från sjöbotten. Hur kom de på det?? Efter en promenad från parkeringen i Dunshammar kommer du till platsen vid sjön Åmänningen och kan se groparna, blästerugnarna. Här finns även en liten museibyggnad med information. Glöm inte att ta med fika!

 

Blästerugnarna i Dunshammar