Höst i Surahammar

Hejsan, Therese här. Som ” born and raised” Västmanlänning, och en obotlig naturälskare, känns det kul att få berätta hur man kan spendera hösten i Surahammar. Jag är själv född i Ramnäs, men kom att växa upp på andra sida skogen i Haraker. Mina föräldrar har båda varit intresserade av historia, kultur och natur tillsammans, och när jag bodde i Ramnäs var mamma Diana guiden vid bruksområdet som hade mig hängandes i bärsele på magen, och pappa Anders smeden i den gamla smedjan. Intresset för natur, historia och kultur har smittat av sig även på mig, och jag hoppas att mina tips kan få fler familjer att upptäcka natur, kultur och historia tillsammans på hemmaplan.

 

1) Grilla korv vid Hälleskogsbrännan 

Det var sommaren år 2014 som den stora skogsbranden härjade i Västmanland. Branden slog skräck i många och har lämnat ett tydligt avtryck på såväl naturen som människorna som bor och verkar runtomkring brandområdet. Området är idag ett naturreservat, där du på nära håll kan uppleva följderna av skogsbranden och se hur naturen sakta återhämtar sig. Det är både skrämmande och intressant att idag kunna ta del av hur dramatiskt naturens krafter har ändrat landskapet i området.

 

Vid brandområdet, som sträcker sig över Surahammars kommun, Fagersta kommun och Sala kommun, finns eldplats, bra parkeringar, ett uppskattat utsiktstorn, rastplatser, informationstavlor samt vandringsleder. Naturreservatet är även tillgänglighetsanpassat för dig som har utmaningar att ta dig fram.

 

Vill du ha en spännande utflykt med familjen passar Hälleskogsbrännans naturreservat alldeles utmärkt. Passa på att lär dig mer om hur det fungerade när de första djuren återvände till reservatet, spana in nya arter som dykt upp efter branden, eller ta del av hur vi förutspår att skogen kommer se ut om 100 år. Kombinera gärna dina nya lärdomar med att spana på utsikten ifrån utsiktstornet, eller med en god grillad korv med bröd innan hemfärd.

 

Utkikstornet vid Hälleskogsbrännan

 

2) Lär dig något nytt under en historisk vandring

I Surahammar har du möjlighet att på egen hand uppleva och ta del av historiens vingslag. Läs dig om brukets stortid, och titta på fin arkitektur. Längs sträckan finns 23 skyltar med intressant historik och mängder med gamla foton varav många aldrig visats. Vandringen är cirka 2,4 kilometer och sträcker sig runt det äldsta området i Surahammar.

 

3) Spana in fåglar vid fågeltorn

Är du nyfiken på att studera hur fåglarna har det såhär års? Då kan du besöka fågeltornet vid sjön Gnien strax utanför Ramnäs. Fågeltornet är fyra våningar högt och nås med trappor. På våning tre finns ett rum där du kan titta på fåglar och fika, skyddad från väder och vind. Högst upp finns ett picknickbord. Med andra ord, packa ryggsäcken med kaffe och godsaker och gör dig redo för att studera våra bevingade vänner.

 

Fågeltornet vid sjön Gnien