Lyssna dig fram - audioguidningar

Anundshög  –  Sveriges största forntida gravhög samt runsten och skeppssättningar. Här finns audioguider på flertalet språk och Café Anund serverar hembakat fika i en historisk miljö. 

 

Längs den härliga Mälarpromenaden i Västerås finns två audioguidningar som förgyller din promenad. Det är en ljudvandring om Öster Mälarstrand som du hittar i Västeråsguiden samt Skitviken – en rostig lustgård full av liv i ljudvandringsappen. Västmanlands läns museum vann priset ÅRETS SAMTIDSDOKUMENTATION för dokumentationen och ljudvandringen kring Skitviken.

 

Västerås digitala tipspromenad – ladda ner appen Active Quiz och skriv in id: VASTERAS och välj de promenader som lockar dig. Nu kan du kombinera en härlig promenad med att testa Västeråskunskaperna. Smarriga och badrenaliniga priser utlovas.

 

Arboga  nu kan du ta del av Arbogas och spännande historia från forntid till nutid när du promenerar runt i Arboga. Trettiotvå berättelser om platser finns inspelade på audio-appen Storyspot. Berättelserna finns på svenska och engelska. Missa inte chansen att få höra var Arbogas galgbacke låg eller var Arbogas första träkyrka byggdes. Passa på att samtidigt besöka något av Arbogas fina Caféer eller konditorier. 

 

Historiska vandringen i Surahammar  – en historisk vandring som är belägen i den äldsta delen av Surahammar, och som du lätt kan genomföra på egen hand med familjen. Karta går att hitta på Surahammars kommuns webbplats. 

 

Ta del av spännande historia på Kungsudden i Kungsör  – berättelserna om platserna finns inspelade på audio-appen Storyspot.

 

Berättarbänken  –  slå dig ned på bänken intill Rådhuset på stora torget, och lyssna på Köpings historia på 11 olika språk med hjälp av din mobiltelefon. 

 

Röda jorden, Riddarhyttan  –  på den plats vi i dag kallar Röda Jorden har man funnit de äldsta beläggen för järnframställning i Bergslagen. Dateringar med C14-metoden visar att driften har pågått från 700-talet f Kr fram till tiden för Kristi födelse. Platsen ligger naturskönt i en mäktig skog där en bäck rinner fram i meanderslingor med tät grön mossa längs kanterna. Ingår i Ekomuseum Bergslagen och Geopark Riddarhyttan. Det finns skyltar och man ringer ett nummer och det är en guide som läser upp berättelsen.

 

Digitala egenguidningar i Kärrgruvans gruvområde samt Frida Hansdotters berättarbänk. Nyhet för 2021: Egen guidningar i Klackbergs gruvområde och naturvårdsområde (med bland annat Blå grottan och Norbergs strejkspel), Frihetskämpen Engelbrekts berättelse, Thorshammars- verkstad och centrum. I dessa digitala guidningar får man pärlor från Norberg och Bergslagshistoria över människorna och gruvdriften i samhället.

 

Bruksleden och Norbergsleden  via Norbergsleden så vandrar man genom Norbergs besöksmål och kan ta del av dess historia. Vandringsleden finns i två versioner: 1 respektive 1,5 mil. Vandringen kan ta allt från 2h till en heldag beroende på upptäcktsfärden. Kombinera vandringen med de digitala guidningarna efter vägen.