Mari tipsar om hemester i Hallstahammar och Strömsholm

Hej, Mari utan e här. Arbetar och bor i Hallstahammars kommun och jag vill dela med mig av mina tips på vad jag tycker är roligt att göra på min hemmaplan. Här kommer en lista, utan någon inbördes rangordning.

 

1. Hästmuseum Strömsholm guidar dig runt i Strömsholm via fem olika slingor. En berättarröst startar automatiskt när du passerar en intressant plats. Du kommer att få höra om livet då och nu på Strömsholm som till stor del präglats av kungligheter, Svenska armen men framförallt hästen. Roliga anekdoter blandas med dåtid, nutid och framtid. Det går jättebra att ta med din hund på kulturpromenaden. Räkna 1-3 timmar till aktiviteten beroende på vilken slinga eller slingor du tar. Alla slingor finns på svenska och engelska.

 

2. Frisbeegolf i Kolbäck. Har du provat? Det är svårare än vad det ser ut, jag lovar, men otroligt kul för hela familjen eller för kompisgänget. Du/ni tar er runt på en markerad bana med 18 korgar i fina omgivningar nära Kolbäcks centrum. Från Kolbäcks station har du en promenad på ca 1 km fram till starten av banan. Spelar ni tillsammans bör ni ha med er minst en frisbee var, gärna olika färger. Då spelet går ut på att ha så få kast som möjligt innan frisbeen landar i korgen. Idag kan du inte låna frisbee på plats utan måste ha med dig egen. Uppskattad tidsåtgång (beroende på hur många ni är och hur bra ni kastar) men räkna med ca 3-4 timmar.

 

3. Paddla på Strömsholms kanal. Börja på förmiddagen i Hallstahammar och paddla i valfritt tempo under dagen ner till Strömsholm där slutmålet är. Packa med de förnödenheter som du tycker bäst om och gör egna små stopp längs vägen eller stanna till i Kolbäck eller Westerqwarn för lunch eller fika. Sträckan Hallstahammar-Strömsholm är ca 1 mil och i lugnt tempo paddlar du ca 2 km/h. Med lite stopp efter vägen så ca 5-6 timmar. Kanoten låser du fast när du kommer fram till Strömsholm och kan ta den avgiftsfria bussen tillbaka till Hallstahammar där du började. Den här turen passar också perfekt som familjetur eller för kompisgänget. Både kajaker och kanadensare finns att hyra.

 

4. Vandra Hallstahammar – Surahammar på Bruksleden. En skön promenad i blandad terräng, både över myrmark och djupa skogar. Vandringen är ca 11,5 km och det finns fler trevliga ställen att stanna på med fikakorgen som du har packat hemma innan turen. När du kommer fram till Surahammar och Långsjön finns en fin grillplats och vindskydd uppsatt där du kan grilla och sova kvar. Det finns även platser för att slå upp ett eller annat tält. 6-8 personer kan lätt få plats. Här finns även ett torrdass om det skulle behövas.

 

5. Att ”det vi plockar med oss ut i naturen, plockar vi även med oss hem” är inget jag behöver påminna dig om, för det vet du ju redan. Så ha en härlig dag i skogen och räkna 4-5 timmar om du vill hinna njuta ordentligt av turen.

 

Tips på perfekt kesobröd att packa ner i ryggsäcken på din tur:

 

Blanda i en bunke:

4 dl havregryn
2 ägg
3 dl keso (lätt eller vanlig)
1 msk valfri olja

1-2 msk brödkryddor

Salt efter smak

 

Mixa allt med en mixerstav eller i matberedare. Klicka ut smeten på bakplåtspapper och strö över lite pumpakärnor. Grädda i 200 grader ca 20-30 min beroende på ugn.