Maris tips på en härlig höstdag i Västmanlands (till ytan) minsta kommun

När du inte riktigt vet vad du ska göra utan känner att du har en dag att spendera på något trevligt så kommer två personliga tips på vad du kan upptäcka i min hemkommun.

 

1. Strömsholm och Österängarna. Har du missat denna pärla i sommar så är det ett måste att få med den på din ”bucket list” nu under hösten. Jag tycker att du ska ställa bilen vid parkeringen framför slottet och ta dig runt slottet och promenera i Djurgårdsskogen bort mot Utnäslöt och ta stigen tillbaka som går längs med Mälarviken Freden. Naturen och höstens alla färger gör området till ett av mina favoritställen att hämta energi. Du kan välja att gå helt i dina egna tankar. Eller om du vill ladda ner Hästmuseum Strömsholm och lyssna på Jan Fristedt. Han berättar om Hästkyrkogården och om hissnande historier kring tävlingarna som äger rum under sommaren och om den kungliga björnjakten… Fika brukar jag ta med mig själv och stanna på någon plats som för dagen lockar lite extra eller så tar jag mig upp till stallplanen för en fika på Markan.

 

2. Paddla på Strömsholms kanal går fortfarande bra att göra fast kanalen är stängd för privatbåtar. Hyr din kanot/kajak hos Lakeside Adventure och ta dig från Hallstahammar, nedströms till Strömsholm. Ta med dig en ryggsäck med en filt och god matsäck så att du kan stanna till vid slussen i Sörstafors och njuta av vattnet och en god picknick. Hit tar det ca 1-1½ timme beroende på hur fort du paddlar. Men stressa inte. Njut av hur nära du kommer naturen och se om du kanske kan smyga dig på någon bäver som lurar i vattenbrynet.


Efter Sörstafors paddlar du vidare ner mot Kolbäck, Westerqwarn och Strömsholm. Är det så att du paddlar under helgen så kolla om du inte kan boka in dig på en pizza på Westerqwarn?! Där kan du få smaka på deras vedungsbakade pizzor. Men du behöver boka bord om du vill ha dig en smakbit, för det är populärt. Fortsätt sedan mot Strömsholm och antingen stanna vid sista slussen eller ta dig ut till Mälaren och avsluta med en fika (eller mat) på restaurangen i Borgåsunds gästhamn. Kanske sensommarens sista lunch/middag som avnjuts på bryggan?  Räkna med 5-6 timmar för hela resan, från Hallstahammar till Strömsholm/Borgåsund beroende på hur länge du vill ha ”rast” och hur snabbt du paddlar.

 

En gångbro i ett höstigt landskap