Romboleden

Hej, Eva heter jag och älskar pilgrimsvandring. Min första långvandring gjorde jag på Caminon i Spanien efter en skilsmässa för över 10 år sedan. Det gav mersmak och efter att ha gått de 80 milen på Camino Frances, från Saint Jean Pied de Port  till Santiago de Compostela, fortsatte jag att vandra i Frankrike, på Korsika, tills jag upptäckte att det finns en oslipad diamant till pilgrimsled. Den heter Romboleden och startar i Köping och går till Trondheim. Pilgrimer gick till S:t Olof grav i Trondheim på medeltiden när norden var katolskt och ända fram till Gustav Vasa och reformationen.

 

Naturkartan hittar du kartor över Romboleden, förslag till dagsetapper och artiklar med allt från förslag till packning och utrustning till berättelser om Romboleden.

 

Jag föreslår att du gör som jag och provar Romboleden i sommar från Munktorp eller Köping till Skinnskatteberg. Det är en bra nybörjarsträcka då man kan lägga upp det som dagsetapper där man sover hemma, tack vare lokal busstrafik. På Köpings turistbyrå kan du få en broschyr över sträckan

 

Att vandra på en pilgrimsled skiljer sig från andra leder på flera sätt. Det är som ett Kinderägg. Man vandrar på en led där människor har vandrat i 1000 år och man kan hela tiden se historiska spår.

 

Det var farligt att pilgrimsvandra på medeltiden och man gick som regel från vägkapell till vägkapell där man kunde få skydd över natten. Romboleden går än idag från kyrka till kyrka.  Dagens kyrkor innehåller spännande berättelser om bygden, dess  kulturhistoria, miljöer och berättelser.  Varje kyrka i Sverige är som en skattkammare. Även om den är liten, byggd i trä och ligger i glesbygd. Där inne har klenoderna samlats genom århundradena. Orgeln har spelat för de rikaste lika väl som för de fattigaste. I många kyrkor på den svensk landsbygd används fortfarande dopfuntar som är huggna samtidigt som runstenarna.

 

Romboleden bjuder på en fantastisk natur, Bergslagens skogar och sjöar samt spår av tidig järnhantering som lade grunden till Sveriges välstånd, Dalarnas levande kulturlandskap, fjällen och vildmarken i norra Dalarna och Härjedalen.

 

Skynda dig att upptäcka Romboleden och få tid för dig själv, innan alla pilgrimer från Europa kommer för att ta del av en unik vandringsled.