Therese hemestertips i Surahammar, Ramnäs & Virsbo

Hejsan, Therese här. Som ” born and raised” Västmanlänning, och en obotlig naturälskare, känns det kul att få dela med mig av vart man kan hemestra i Surahammar. Jag är själv född i Ramnäs, men kom att växa upp på andra sida skogen i Haraker. Mina föräldrar har båda varit intresserade av historia, kultur och natur tillsammans, och när jag bodde i Ramnäs var mamma Diana guiden vid bruksområdet som hade mig hängandes i bärsele på magen, och pappa Anders smeden i den gamla smedjan. Intresset för natur, historia och kultur har smittat av sig även på mig, och jag hoppas att mina tips kan få fler familjer att upptäcka natur, kultur och historia tillsammans på hemmaplan.

 

1. Hälleskogsbrännan. Området som delas mellan Surahammars kommun, Fagersta kommun, och Sala kommun är en del av det område som drabbades av den stora skogsbranden i Västmanland år 2014. Här kan man se konsekvenserna på naturen efter branden, men också se hur den magiskt återhämtar sig. Det är ett perfekt utflyktsmål för dagen där det häftiga utkikstornet är ett måste. Jag väljer att ta mig till Hälleskogsbrännan ifrån Virsbo. Mer information om området finns på Länsstyrelsens Västmanlands webbplats.

 

2. Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv. Denna verksamhet är verkligen någonting utöver det vanliga. Omgivningarna, bemötandet, och naturupplevelser runt hörnet gör att många besökare kommer tillbaka till just Ulvsbomuren utanför Virsbo. Här möts vildmark, lantliv och brukshistoria, och är ett perfekt ställe för familjen som vill hitta på naturutflykter och leva ”lantlivet”. Bland annat finns ett vandringspaket, gårdspaket mm. För den djurintresserade finns 15 minuter bort också Wirsbo Ridcenter och Wirsbo Herrgård. Där erbjuds såväl ridkurser som ridläger med hög kvalité, och maten och boendet är även den något utöver det vanliga.

 

3. Historisk vandring i Surahammar. Denna vandring består av 23 skyltar som är belägna i det område som är den äldsta delen i Surahammar. Promenaden startar vid platsen där ortens första centrum låg, och snitslar sig sedan vidare genom mysiga områden längs bland annat Strömsholms Kanal, häftig arkitektur, och lummiga vandringsstigar. Promenaden är knappt 3 km lång och bänkar samt viloplatser finns längs sträckan för en mysig fikapaus. Karta finns att skriva ut på Surahammars kommuns webbplats.

 

4. Kohagens naturreservat. Strax norr om Surahammars tätort ligger Kohagens naturreservat, och är ett av de första kommunala naturreservaten i landet. Området består av ängs- och betesmark med ett rikt växt- och fågelliv, här finns även en hassellund, gammal granskog samt blandskog insprängd i vacker bergslagsnatur som gränsar till Kolbäcksån och Strömsholms kanal. Här betar hästar och får under sommaren, trots namnet Kohagen. Med andra ord, packa fikakorgen och ta dig ut för en kaffepaus i reservatet vid någon av de tre rastplatserna som finns. Läs mer om naturreservatet Kohagen på Länsstyrelsens Västmanlands webbplats.

 

5. Footgolf hos Surahammars Golfklubb. Footgolf är en rolig aktivitet som går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få slag som möjligt. Många känner till sporten som fotbollsgolf, en perfekt kombination av golf och fotboll. På Surahammars korthålsbana kan du även spela footgolf, att spela är gratis, och du behöver inte vara medlem. Det går utmärkt att både spela golf och footgolf i samma spelgrupp. Bollar, och golfklubbor finns att låna i receptionen under Golfklubbens öppettider, och du behöver inte boka tid för att spel. Kort sagt, en kul, fartfylld och lite udda aktivitet lite udda aktivitet väl VÄRD att testa!

 

Foto: Urban Dimberg