Tobbe tipsar om stigcykling och tårta

Tobbe var namnet och jag bor i Sala och stigcykling är min passion. Jag upptäcker gärna nya stigar i Västmanland och vill dela med mig några av mina favoriter. De här tipsen bra passar för både den nya eller medelvane cyklisten. Cykling ska enligt mig vara njutningsfullt och man får gärna belöna sig med tårta och kaffe eller annan valfri dryck efteråt :-)

1. Knektleden hittar man vid Sala Silvergruva, start och stopp vid Knektschaktet. Leden är väl skyltad och passar dig som har cyklat i skogen tidigare. En varierande led som håller dig sysselsatt med lagom utmanande passager medans du rör dig i det spännande gruvhistoriska landskapet. Testa en rockgarden med några hundra år på nacken och spana efter silver? Sen är det är inte långt bort till Måns Ols för att runda av med en afterbike. Karta och PDF till Knektleden finns här.

 

2. En annan bra nybörjarled är spåret runt Järndammen i Sala. Ligger mycket naturskönt med möjlighet att förlänga med stigar som tillhör Gruvdammsrundan. Köp med dig fika från Schelins Bageri eller Cafe Jernvägen eller packa med för att grilla vid nån av de ordnade rastplatserna vid Järndammen.

 

3. Utanför Arboga hittar man Medåkers If. Föreningen där har ett välskött MTB-spår som passar bra för alla. Här passar en medhavd picknickkorg superbt.

 

4. Köping har fått till det bra med sina 3 citynära MTB-leder. De har skyltat upp cykelbanan mellan de tre olika startplatserna så du knyter lätt ihop dem och får samtidigt se dig runt i Köping. Lederna skiljer lite i svårighetsgrad, men har du lite vana för stigcykling så tar du dig runt på alla. Ni får verkligen inte missa Skoftesta med byggda doserade kurvor, drops och rollers. Sen måste man självklart belöna sig med tårta som afterbike, förslagsvis på klassiska Bivur.

 

Tårta efter cykling är sen gammalt