Ulrika tipsar om Västmanlands naturreservat

Hej! Jag heter Ulrika och arbetar som kommunikatör på Länsstyrelsen. Bland mycket annat jobbar jag med att informera om länets naturreservat, men jag gillar även att besöka dem på fritiden! Jag brukar springa trail, och då är stigarna i reservaten perfekta. Jag tycker även om att plocka svamp, och här delar jag med mig av några tips på bra områden där du kan plocka svamp i sommar och i höst. Ladda ner appen Naturkartan för att få att få veta mer om varje ställe och för att hitta dit.

 

1. Vinnsjömossen ligger så långt norr ut du kan komma i Västerås kommun. Här möts du av doftande myrar, gammal skog och små bergsknallar. Förutom trattkantareller och andra matsvampar finns här också gott om bär. Det är ofta blött i markerna, så ta på dig stövlar när du åker hit!

 

2. Svartberget och Jättåsarna är två naturreservat som ligger granne med varandra, sydväst om Fagersta. Här brukar det finnas gula kantareller, olika soppar och trattkantareller. Förutom vacker natur och bra svampställen finns här många spår av gammal gruvdrift och kalkbrytning som gruvhål, dagbrott, slagghögar och byggnads- grunder. Från toppen av både Svartberget och Jättåsarna får du bra utsikt över landskapet runt omkring.

 

3. Tååsen, norr om Västerås, är nog ganska okänt för de flesta. Du får gå en knappt två kilometer lång promenad längs en grusväg innan du ens kommer fram till naturreservatet. Men när du väl framme möts du av en härlig skog med grönskimrande och mossklädda stenar. Naturen omväxlande med steniga backar och fuktiga sänkor och det finns inga markerade stigar att gå längs, så se till att du inte går vilse! Här har jag plockat bland annat svart trumpetsvamp och trattkantareller.

 

4. I Kalkugnsberget strax utanför Arboga är skogen omväxlande. Du kan gå längs stigen i reservatet, eller leta dig upp till Kalkugns- bergets topp. Det finns mycket kalk i marken som gör så att det blir speciella förutsättningar för det som växer här. Till exempel trivs den ovanliga, lilla växten hällebäcka här. Förutom de olika sorters matsvampar du kan plocka, trivs även vissa ovanliga och hotade svampar med fantasifulla namn som bullspindling och slemringad vaxskivling. Plocka dem inte om du lyckas hitta dem!

 

Vissa av er kanske tror att det är förbjudet att plocka svamp eller bär i naturreservat? Så kan det vara på vissa ställen, men i många är det ok att plocka för husbehov. Var och ett av länets 115 reservat har egna regler om vad som gäller just där, så kolla upp reglerna på Länsstyrelsens webbplats innan du åker ut!