Nära Västmanland – maten, klimatet och miljön

Nära Västmanland – maten, klimatet och miljön

Aros Congress Center 25 april 2019 kl. 8,30-15,00

Välkommen till ett seminarium som handlar om att öka medvetenheten om maten vi äter och hur den påverkar vår omgivning, vår miljö och vårt klimat. Mats Svegfors, tidigare landshövding i Västmanland med ett brinnande matintresse och genuin kunskap om länet är moderator. Duktiga föreläsare leder oss från det stora, globala perspektivet på de förändringar vi är mitt inne i, till det lilla, nära perspektivet här hemma. Nära Västmanland. Nära Västmanland för att det är nära oss som bor här. Nära för att det handlar om den näring vi ger våra kroppar. Och Nära för att frågorna kan kännas stora och svåra och ur våra händer ibland. Men ändå finns det saker vi kan göra i våra vardagsliv som bidrar till en positiv utveckling. Ett lite nött men så tänkvärt citat har väglett oss i arbetet: - Ingen kan göra allt men alla kan göra något.


Målgruppen för seminariet är ”Alla som är intresserade av mat” och som deltagare ser vi gärna både dig som arbetar med mat i något led av kedjan, du som fattar beslut gällande mat och du som privatperson som tycker att mat är en viktig del av ditt liv. Under seminariet kommer också filmen ”Ett hållbart liv” om Kärrbo-bonden Ulf Andersson och Najib Rezai och om livet på en lite annorlunda lantgård att ha premiär. Länsförsäkringar Bergslagen delar ut sitt  pris ”Årets Matentreprenör 2018”. Boken ”Nära Västmanland – upptäck vår lokala mat!” kommer att lanseras och finnas till försäljning.


Efter föreläsnings- och samtalsdelen blir det mingel och mat – lunchen intas genom att smaka sig runt bland några av de fantastiska producenterna och förädlarna som finns nära oss. Passa på att smaka, prata, uppleva och tänka till om vad just du kan ta med dig hem och börja göra i ditt liv.


Seminariet anordnas av Slow Food-föreningen i samarbete med Region Västmanland, Länsstyrelsen och LRF.

Frågor? Kajsa.larsson.berglind@regionvastmanland.se eller 070-585 11 77 eller Mia Forslöf, Eventool, mia@eventool.se


PROGRAM KL 8.30-15

 

• Samling, mingel, kaffe och smörgås.
• Moderator Mats Svegfors hälsar välkommen och presenterar temat för dagen.
• Martin Hedberg, meteorolog berättar om klimat och miljö – om situationen i världen, utmaningarna och vilka förändringar som behövs för att vända trenden.
• Paul Svensson, kock och matvisionär talar om klimatsmart mat, svinn, och hur våra matval påverkar omgivningen.
• Filmvisning – ”Ett hållbart liv” av Mia Björkström om Ulf Andersson ”Kärrbobonden” och Najib Rezai.
• Den lokala maten – Kajsa Berglind, projektledare Upplevelsemat och Inga-Lena
Eriksson, Färna Herrgård presenterar den lokala maten i Västmanland och vad vi kan göra inom ramen för Livsmedelsstrategin som sträcker sig till 2030.
• Svegfors i fåtöljen – Ett nyfiket samtal kring vår lokala mat nu och i framtiden med gäster som intervjuas och resonerar.
• Priset Årets Matentreprenör 2018 delas ut av Länsförsäkringar Bergslagen.
• Mats Svegfors – avrundning och summering av denna del som handlar om hur man kan plocka ner det stora till sin egen vardag och göra nya val i livet. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.
• Matmässa och plocklunch – Smaka dig runt bland utställarna, prova på mathantverk, prata matsvinn, skolmat, konsten att hitta lokal mat och mycket annat spännande.

ANMÄL DIG HÄR: ANMÄLAN